Načelnik Lasić gostovao u HTV-ovoj emisiji: 'Nemamo bogate susjede, stradali smo u ratu, ali itekako smo uspjeli'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’.

Načelnik Lasić je predstavio gledateljima Konavle te istaknuo kako Općina obiluje poviješću. Na upit voditelja posebno je istaknuo kulturološke aspekte, od Sokol grada do Muzeja i galerija Konavla. Istaknuo je kako je u pripremi obnova tvrđave na Prevlaci od strane Društva prijatelja dubrovačke starine kako bi se tamo otvorio Muzej austro-ugarske mornarice.

Načelnik Lasić gostovao je s načelnikom općine Legrad Ivanom Sabolićem, u kojoj je izražen trend iseljavanja, za razliku od Konavala.

”U perifernim mjestima nam je nešto lošija slika u odnosu na Cavtat i Čilipe itd., ali nadamo se da će se i to uskoro promijeniti. Pomalo se i tamo pokreće turizam, a jedna obitelj je baš nedavno dobila priznanje za najbolju kuću za aktivni odmor u Hrvatskoj”, rekao je načelnik Lasić.

”Konavle su u ratu jako stradale, ali sve smo obnovili. Usporedit ću Istru i Konavle, kad se sve sagleda u odnosu na naše okruženje, mislim da smo itekako uspjeli. Istri je blizu Italija, Slovenija, a mi nemamo susjede takve platežne moći”, rekao je načelnik.

Upitan od strane voditelja, načelnik se osvrnuo na problematiku Konavoskog polja te istaknuo kako tu ”Tigrovu kožu” nije moguće riješiti bez komasacije.

Istaknuo je Zračnu luku Dubrovnik kao glavni gospodarski subjekt na području Konavala, ali i pet hotela koji posluju na području općine.

”Nezaposlenost je oko tri i pol posto i zbog toga smo zadovoljni. S druge strane nije dobro što smo ovisni samo o turizmu”, rekao je načelnik te dodao kako je Općina do sada uspješno realizirala nekoliko projekta financiranih sredstvima EU. S druge strane, istaknuo je glavni problem na tom polju.

” Imate infrastrukturu od Zvekovice do Cavtata, uređenje biciklističke staze Ćiro, problem što smo prerazvijeni i ne možemo aplicirati na dosta fondova. Prijavili smo projekt proširenja vrtića na Grudi i tu vjerujemo da ćemo dobiti sredstva”, rekao je načelnik te dodao kako u Konavlima djeluje sedam vrtića te dvije područne škole.

Kao jedan od glavnih problema izdvojio je zgradu OŠ Cavtat.

”Veliki nam je problem OŠ Cavtat, to je investicija je oko 40-ak milijuna kuna. Ona je u jako lošem stanju i nadam se da ćemo tu nešto uspjeti dogovoriti s državom”, rekao je načelnik Lasić.

Među konavoskim ljepotama izdvojio je Šipun špilju koja bi uskoro trebala biti otvorena za javnost, plažu Pasjaču, Snježnicu, Đurovića špilju i mnoge druge.

Njegovo gostovanje možete pogledati OVDJE.

Popularni Članci