NIJE KORONAVIRUS NEGO GRIPA Pogledajte koliko je oboljelih u Dubrovniku, Metkoviću, Pločama...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije do sada je laboratorijski potvrđeno 38 slučajeva virusa gripe (21 slučaj virusa A i 17 slučajeva virusa B).  Samo u prošlom tjednu Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 20 slučajeva oboljelih od gripe. 

Naviše prijava pristiglo je iz Dubrovnika 10, Korčule  7, Metkovića 2 i Ploča 1. Pretpostaviti je kako nam epidemija gripe na području naše županije tek slijedi, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

Ukupan broj prijava oboljelih u DNŽ do 26. siječnja 2020. g. iznosi 48, i spadamo među županije s najmanjom stopom oblijevanja od gripe. Najveći broj prijava je u dobnoj skupini 30-64 godine te u djece 7-14 godina. U istom razdoblju u Hrvatskoj je ukupno prijavljeno 5.368 oboljelih od gripe.

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Mogući razlog za sada malog broja oboljelih od gripe možda je i zbog cirkulacije prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun te nešto većeg odaziva na cijepljenje (u DNŽ oko 9.500 osoba). 

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled, stoji na stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

Popularni Članci