NOVA AVIOKOMPANIJA U HRVATSKOJ Planiraju dovesti pet zrakoplova, no hoće li to značiti jeftinije letove iz Dubrovnika?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nije novost da je Dubrovnik loše povezan sa ostatkom države, kao i svijeta, a poseban je problem zračni prijevoz.

Letovi su nerijetko iznimno skupi. Internacionalni letovi znaju biti jeftiniji od leta iz Dubrovnika za Zagreb i obrnuto pa su Dubrovčani prisiljeni plaćati visoke cijene, a i turisti se žale na nepovezanost i skupoću.

Kako najavljuje Večernji list Hrvatska bi sljedeće godine mogla dobiti novu aviokompaniju koja će se zvati SmileAir. 

Planiraju se baviti, između ostalim, iznajmljivanjem zrakoplova, redovnim i leisure čarter i ad hoc letovima te pokriti letove prema Europi, Bliskom istoku, Africi i Islandu. Pri tome im je glavni cilj uzeti dio leisure tržišta na Jadranu kojeg na vrhuncu sezone 82 posto drže strane aviokompanije. A za to im je jedan od argumenata podatak da Bugarska ima 10 aviokompanija s više od 60 aviona, dok Grčka ima 12 kompanija sa 107 zrakoplova. U Hrvatskoj pak lete tek dvije domaće aviokompanije sa 16 zrakoplova.

No pitanje je, piše Večernji list, hoće li uspjeti skupiti dovoljno novca. Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric, koji je prvi objavio informacije o osnivanju SmileAira
podsjeća da je i prije bilo dobrih projekata za aviokompanije u Hrvatskoj poput Dubrovnik Airlinea i LimitLessa, ali su na kraju propali. Objašnjava da je uspjeh projekta poput Smile Aira jako ovisan o sreći odnosno da nemaju havarije, štrajkove na aerodromima ili prirodne nepogode zbog kojih će morati otkazivati letove i zbog kojih će onda morati plaćati odštete.
Ako projekt uspije, pitanje je hoće li domaći letove za one koji žive na krajnjem jugu biti jefitniji.

Popularni Članci