NOVA PRAVILA Doznajte kako možete vidjeti hoće li vam mirovine odsad biti veće

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Samo oni s velikim plaćama mogu imati koristi od drugog stupa, no zato sve nove umirovljenike čeka birokratska procedura-

Ove godine, očekuje se, više od 50 tisuća Hrvata odlazi u mirovinu od čega će njih tri tisuće obuhvatiti nova pravila. Među najvažnijima, je izbor hože li primati mirovinu samo iz prvog ili iz dva stupa. Osim što je u pitanju prilično važna odluka, ona iziskuje i dosta birokracije, no u HZMO uvjeravaju da je procedura jednostavna.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebat će predati zahtjev, a izračun koja će mirovina biti veća i sve ostalo će putem računala odraditi zavod i REGOS i poslati poštom.

“Uključujući i ono što je zakon predvidio, mogućnost povlačenja 15 posto gotovine iz drugog mirovinskog stupa, jesu li ispunjeni uvjeti ili nisu, kolika je mirovina iz drugog stupa, kolika iz prvog, kolika je s dodatkom od 27 posto, koliko bez. Sve opcije će biti dostavljene na kućnu adresu”, objašnjava za Dnevnik.hr Ivo Bulaja iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

No za sada, čini se da većina i nema neki izbor jer će većina imati osjetno veću mirovinu ako se odluče za isplačivanje iz samo prvog stupa. Najveća razlika je kod onih s najnižom mirovinom, a kod ostalih je u pitanju nekoliko kuna, no za 70 posto novopečenih umirovljenika bolja je opcija da odaberu samo prvi stup.

“Tijekom vremena će se promijeniti. Već za desetak godina taj omjer neće biti takav. Bit će otprilike pola – pola, a za dvadeset godina će većina izabrat drugi stup”, istaknuo je Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu za Dnevnik.hr

Slično kažu i u stranci umirovljenika. Mirovina iz oba stupa isplatit će se samo onima koji su imali 15, 16 ili 20 tisuća kuna.

A što s već postojećim umirovljenicima? Oni koji su primali dvostupnu mirovinu bez dodatka od 27 posto, HZZMO će im automatski uvećati mirovinu za ožujak za 20,25 posto, a prije toga imaju pravo promijeniti stupove.

”Ukoliko žele istup iz drugog mirovinskog stupa, onda imaju rok od 90 dana se javiti u mirovinsko osigravajuće društvo radi istupa iz drugog mirovinskog stupa i prelazak u prvi”, ističe Bulaja.

Popularni Članci