NOVI OBITELJSKI ZAKON Izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki, mijenja se i postupak razvoda

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.

Riječ je o zakonu čiji je nacrt pun izmjena, a koji se trenutno nalazi na očitovanju kod HDZ-ovih koalicijskih partnera.

Inače, nova verzija zakona ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure. Ali, kako donosi Jutarnji list, propisuje da izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki. Najveća razlika, osim na posvajanje djece, odnosi se i na novitet prema kojem izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.

Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Nadalje, roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po razvodu. Praksa je pokazala, piše Jutarnji, da je pokretanje razvoda pri centru za socijalnu skrb udvostručio broj sporazumnih dogovora o skrbi o djeci.

Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svaki roditelj angažirati svog odvjetnika, i dijete će dobiti svog zastupnika, odnosno skrbnika, iz Centra za socijalnu skrb. No, za razliku od dosad, roditelji će ga plaćati sukladno odvjetničkoj tarifi.

Popularni Članci