Od danas u prometu vrijede nova pravila, evo što se sve mijenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NK
S PRVIM danom 2018. na snagu su stupila nova pravila u prometu, koja bi posebno zanimljiva trebala biti mladim vozačima i onima koji će to tek postati.

Najvažnija promjena odnosi se na znatno pojeftinjenje vozačkih ispita, ali će se, s druge strane, kršenje prometnih pravila teže kažnjavati.

Kako javlja HRT, polaganje vozačkog ispita do kraja ove godine stajalo je otprilike 7.200 kuna, a nakon toga autoškole same mogu odrediti cijenu. Ona bi mogla biti niža i za više od tisuću kuna.

Nova vozila za osposobljavanje kandidata na tehnički pregled morat će tek nakon dvije godine, a polaznici će moći učiti i na vozilima starima deset godina umjesto dosadašnjih sedam. U nekim autoškolama smatraju da će tako na cestu dolaziti loši vozači. Po novome, instruktori mogu biti zaposleni i na nepuno radno vrijeme. 

Od 1. siječnja 2018. vrijede strože kazne, a naročito za mlade vozače. Tako će vozačima koji u dvije godine skupe devet kaznenih bodova vozačka dozvola biti poništena, nakon čega će morati pričekati dvije godine na ponovno polaganje vozačkog ispita.

Što se tiče vozača starijih od 24 godine, njima će policija poništiti vozačku dozvolu nakon što prikupe 12 kaznenih bodova

Početak 2018. godine donosi niz novih pravila koja se odnose na vlasnike automobila.

Jedna od najvažnijih promjena odnosi se na kupce rabljenih automobila. Oni su, naime, dosad za postupak prijenosa vlasništva morali otići kod javnog bilježnika, u policiju i poreznu upravu, a od 1. 1. sljedeće godine sve će moći obavljati na jednom mjestu.

Popularni Članci