'OKO SOKOLOVO' I KAKTUSI Mateo Beusan skoro umro zbog uboda biljke: Sve se iskompliciralo, bojim se da je kažiprst gotov

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Mateo Beusan ubo se u prst na kaktus, a potom je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Zbog infekcije je skoro umro, no još ga čeka nastavak borbe za šaku i prste. Strahuje da mu je kažiprst gotov.

Popularno “oko sokolovo’’ već šest mjeseci vodi borbu za život nakon bizarne infekcije koju je zaradio u vrtu svoje kuće. Mateo Beusan (68) pasionirani je uzgajivač kaktusa koje je donosio s brojnih putovanja još kao sudac i kontrolor. Brinući se o kaktusima, jedan ga je ubo u prst, a Beusan je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Za nekoliko sati više nije osjećao ruku i završio je na hitnom prijemu dubrovačke bolnice.

- Infekcija je bila toliko jaka da sam skoro umro. Da nisam odmah otišao u bolnicu, vjerojatno ne bih preživio. Infekcija je u par sati zahvatila cijelu ruku, došla je na 2.5 centimetra do limfnog čvora, da ga je zahvatila, danas vjerojatno ne bi ni pričali.... - kaže Beusan i dodaje:

- Prva tri tjedna primao sam tri vrste antibiotika i tri infuzije svaki dan, potom dva tjedna dvije vrste antibiotika i dvije infuzije na dan, i na koncu zadnji tjedan po jedan antibiotik i infuziju. I tek tada sam se uspio riješiti bakterije.

No tu nije bio kraj njegovim mukama.

- Zbog tolikih doza lijekova poremetio mi se tlak, poremetio se rad srca..., ma, sve se iskompliciralo. Zbog toga sam i odgodio planiranu operaciju kralježnice u Dublinu koja me muči od 2000. godine, i zbog koje u zadnje vrijeme nisam mogao ni sjediti, ni putovati, i zbog koje je ‘oko sokolovo’ i otišlo u mirovinu. Evo, baš sam se jučer vratio kući iz Varaždinskih toplica, i ovdje ću nastaviti liječenje i terapije - priča Beusan za 24sata.hr koji je bitku za život je dobio, spasio je ruku, sada se nastavlja borba za šaku i prste.

- Ruka mi je dugo bila u gipsu pa sam izgubio osjet u prstima. Četiri ću uspjeti nadam se vratiti u funkciju, ali peti, kažiprst, bojim se da je gotov. Na njemu mi je napravljena plastična operacija rekonstrukcije, ali uopće ga ne osjećam, i vjerojatno ga više nikad neću ni osjećati - zabrinut je. Iako su ga mačke i kaktusi umalo stajali glave, Beusan kaže da to neće utjecati na njegove navike u budućnosti.

- Mačke nisu moje nego susjedove, a ni kaktusa se neću riješiti, oni su moja ljubav. Samo ću biti pažljiviji i ubuduće koristiti rukavice.

Moja impresivna kolekcija u najboljim danima imala je 146 različitih vrsta i zahtijevala svakodnevnu brigu. Svaki dan po dva-tri sata sam se brinuo o njima, a sa svakog putovanja kući sam donosio barem po jedan. Nije me bilo sram pozvoniti nepoznatim ljudima na vrata kad bih u njihovim vrtovima vidio kaktus koji nemam. I svi su bili ljubazni, nitko me nije odbio - otkrio je za 24sata.

Više o kaktusima Matea Beusana pročitajte ovdje.

Popularni Članci