OPET IM SMETA PELJEŠKI MOST! BiH uputila vrlo oštro diplomatsko pismo prema Bruxellesu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pod dramatičnim naslovom "Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine", na sve glavne adrese zajedničke europske vlasti u Bruxelles je ovih dana iz Sarajeva stiglo neuobičajeno oštro, detaljno i uvjerljivo diplomatsko pismo. 

Povod je, kako se navodi, hrvatska "ilegalna ratna odluka od 2. veljače 1994. o prisvajanju morskog teritorija Bosne i Hercegovine", te druga jednostrana odluka skorijeg datuma - ona o početku gradnje Pelješkog mosta, prenosi Al Jazeera, a piše Jutarnji.hr

Europskoj izvršnoj vlasti se u demaršu zamjera zbog pristranog upuštanja u realizaciju ovog infrastrukturnog projekta na jugu Hrvatske, te zbog "ishitrenog i nepromišljenog miješanja Europske komisije u sumnjivo sufinanciranje Pelješkog mosta sa čak 357 milijuna eura iz europskih kohezijskih fondova, odnosno iz džepova europskih građana".

Osim predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, vrlo pregledna elaboracija svih najvažnijih povijesnih, geopolitičkih i međunarodno-pravnih aspekata ovog problema, stigla je i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, potpredsjednici Europske komisije i visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i cijeloj listi nižerangiranih europskih dužnosnika kojima je Bosna i Hercegovina u opisu posla.

U potpisu pisma su predsjednik Pomorskog društva Bosne i Hercegovine dr. sc. Izet Bajrambašić i predsjednik Upravnog odbora društva, Mirza Hurtić.

Popularni Članci