OTVORENA ISTRAGA Todorić preko hotela Plat izvlačio milijune koje nikada nije vratio

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Istraga u aferi Agrokor sada je otvorena i protiv bivšeg IDS-ovog ministra turizma Veljka Ostojića, koji je trenutno predsjednik Uprave Agrolagune, tvrtke u sklopu bivšeg koncerna Ivice Todorića. 

Telegram donosi kako istražitelji sumnjaju da je prije par godina, tijekom financiranja Agrokorovog projekta hotel Plat kroz investicijski fond Nexus, omogućio Todoriću da izvuče 52 milijuna kuna. Radilo se pozajmici koju Agrokor nikada nije vratio.

Na sumnjive veze Agrokora i fonda Nexus, te izvlačenje novca kroz ilegalne pozajmice prva je upozorila HANFA, a sada je i službeno proširena istraga na taj dio poslovnih odnosa Todorića i suradnika. Uz Ostojića, koji je bio u upravi tvrtke Karisma Hotels Adriatic (KHA) u sklopu koje se nalazio i hotel Plat, istraga je sada proširena i na Marka Makeka iz Nexusa, Marinka Benića i Krunoslava Šimatovića iz KHA 4 d.o.o., tvrtke preko koje je realizirano sporno ulaganje.

Ostojić je bio dosta isturena figura u projektu Plat jer je upravo on još 2015. godine u ime KHA dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću prezentirao obnovu zapuštene hotelske zone. Na mjestu hotela Plat, prema prezentiranim planovima, trebao se izgraditi luksuzni kompleks. Ideju za to još je 2014. obznanio i sam Ivica Todorić, a investiciju je trebao pratiti fond Nexus, piše Telegram.hr.

Istražitelji sumnjaju da su Ostojić, Benić i Šimatović posudili Todoriću dio sredstava koji je preostao nakon kupnje vlasničkih udjela hotela Plat. Radilo se o 12 milijuna kuna. Iako je Agrokor u to vrijeme, a riječ je o sredini 2015. godine, već bio u financijskim problemima, dali su mu ovu pozajmicu. Marko Lesić iz Nexusa, koji je također pod istragom, kasnije je u medijima objašnjavao da se radilo o višku sredstava jer je gradnja hotela Plat u jednom trenutku zastala.

Međutim, u idući godinu dana Ostojić, Benić i Šimatović će iz KHA 4 Todoriću posuditi više od 90 milijuna kuna. Dio je, doduše, Agrokor vratio, no ne i sporni iznos od 52,1 milijun kuna.

Ostatak pročitajte ovdje.

Popularni Članci