Dr. sc. Bazdan: 'Crkva se treba držati Evanđelja, Bog ne pravi razlike među ljudima' (VIDEOINTERVJU)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: G.M.
Jedan od najvećih boraca za ljudska prava, dugogodišnji profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i bivši dopredsjednik Helsinškog odbora dr. sc. Zdravko Bazdan bio je gost u Intervjuu setemane DD TV-a.

Bazdan je tom prilikom pojasnio što je to zapravo Istanbulska konvencija, što se njome stavlja u fokus, koje će novosti donijeti građanima i što se sve krije u razlozima protivljenja Konvenciji. Dotaknuo se i pitanja Crkve kao jedne od najvećih protivnika ratifikacije Konvencije te je kazao kako bi se ona trebala držati Evanđelja, posebno u dijelu Besjede na gori, ali i podsjetio kako 'Bog ne radi razlike među muslimanima, Srbima, Romima, Židovima pa ni homoseksualcima ili biseksualcima u odnosu na heteroseksualce'.

"Puno sam putovao po svijetu, od Havaja preko Atlante i New Yorka do Los Angelesa, ulazio sam u njihove crkve i slušao propovijedi. Bio sam u katoličkim, protestantskim, baptističkim, 'bjelačkim', 'crnačkim' crkvama. Nigdje nisam čuo kako se s oltara govori o dnevnoj politici i politici uopće," izjavio je Bazdan.

U razlozima protivljenja Konvenciji vidi mržnju, interese, ali i moguću netrpeljivost prema članicama GREVIO-a, tijela koje bi nadziralo provedbu Konvencije, među kojima bi se trebale naći i stručnjakinje iz Srbije i Crne Gore.

"Radi se o ljudima koji permanentno mrze. Gledajući njihov profil možete zaključiti kako su to ljudi koji stalno prigovaraju kako Srbi imaju prava, vjerojatno ne tako javno, ali prigovaraju i kako Bošnjaci imaju prava. Ne smiju ustati protiv Židova jer znaju kako to nije praktično. Prigovore protiv Roma često čujem. Ako niste pozitivna i psihički zdrava osoba, jer samo psihički bolesne osobe mrze, onda imate problema s ovom temom. Mislio sam kako će 2018. godina biti godina u kojoj je takva mržnja minimalna, pa čak i prije, no stvari se nisu odigrale onako kako sam mislio," kazao je Bazdan.

Cijeli razgovor pogledajte u videozapisu.

novinarka: Ivona Butjer

snimatelj: Goran Mratinović

Dubrovački dnevnik zahvaljuje grupaciji Valamar na suradnji!

Popularni Članci