OVO BAREM JEDNOM MORATE VIDJETI! Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila najljepši Advent u Europi! (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Ivona Butjer
Advent u Zagrebu treću godinu zaredom proglašen je najljepšim u Europi, prema izboru čitatelja portala European Best Destination.

Bilo je puno spekulacija oko toga je li takva titula uistinu zaslužena. Jedni su govorili kako je Zagreb zasluženo pobijedio, dok su drugi nagađali kako su rezultati nerealni i kako su sami Zagrepčani osigurali takav status višestruko glasujući za svoj grad. Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila je najljepši advent u Europi od 20. do 23. prosinca i zaključila – riječ je o nečemu što barem jednom u životu morate vidjeti i iskusiti.

Bilo da je riječ o dekoraciji, rasvjeti, božićnim nastupima i pjesmama, hrani ili zabavi, božićni duh se možete osjeti na svakom kantunu. Barem kad je riječ o samom centru Zagreba. U spomenutom periodu temperature su se kretale od minus dva do četiri Celzijeva stupnja i to nije baš nikome ništa značilo. More ljudi na ulicama, mnoštvo koje sjedi na trgovima, na kućicama... I svuda isto raspoloženje – veselje, glazba i slavljenje Božića. Temperature oko nule ni Dubrovčanima ne predstavljaju nikakav problem. Potrebno je samo toplo se odjenuti i 'nema zime' jer je osjećaj hladnoće u Dubrovniku tijekom bure puno veći nego u Zagrebu kad je temperatura zraka i za sedam, osam stupnjeva niža jer nema vjetra.

Goran Mratinović


TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA

Centar događanja svakako je Jelačićev trg na kojem je postavljena velika pozornica na kojoj se svakog dana pripremaju nastupi. Nije riječ o velikim razvikanim imenima nego o lokalnim bendovima koji izvode božićne pjesme i zvuče jako dobro, plesnim skupinama, nastupima djece i nastupima KUD-ova.

Goran Mratinović

Događanja privlače veliki broj posjetitelja, a atrakcija su svakako i blagdanske kućice koje su postavljene na samom trgu i koje tijekom dana okupljaju ogroman broj ljudi, a još više ih je navečer, kada se okupljaju prijatelji, kolege i obitelji te uživaju u jelu i piću, uz božićne pjesme te domaće i strane hitove.

NA FULIRANJU JE NAJBOLJA ZABAVA

Međutim, kad se usporedi sa Zrinjevcem, Tomislavovim trgom i Strossmayerovim trgom, večernji sati na glavnom trgu možda čak i nisu najljepši. Park Zrinjevac je prelijepo ukrašen, na stabla je postavljeno mnoštvo svjećica, na kućicama se može uživati u hrani, no najvećim su dijelom prodajnog karaktera. Na njima se može pronaći širok izbor blagdanskih ukrasa, slatkiša i modnih dodataka u sklopu božićnog sajma.

Goran Mratinović

Na Tomislavovom trgu nalazi se poznati Ledeni park. Zaljubljenici u klizanje na ogromnom klizalištu mogu doći na svoje, a u njemu ne uživaju samo najmlađi, nego i oni nešto stariji. Klizalište je postavljeno preko gotovo cijelog Tomislavovog trga, a okruženo je kućicama na kojima se može uživati u kuhanom vinu, priklama, rakijama u zanimljivim epruvetama, kobasicama, germknedlama i ostalim delicijama.

Goran Mratinović

Kad se spusti noć, najljepši dio adventa definitivno su događanja na Strossmayerovom trgu, u sklopu Fuliranja. Fuliranje je jedno od prvih zagrebačkih adventskih događanja koje se ove godine po prvi put odvija na Strossmayerovom trgu, između Zrinjevca i božićnog sajma te Tomislavovog trga i Ledenog parka, a nudi širok spektar zabavnih i kreativnih programa. Za najmlađe tu je vrtuljak, ali i dvije HBO-ove kućice napravljene u stilu kućica iz Harryja Pottera u kojima se mogu kupiti različiti suveniri s motivima iz serije 'Game of Thrones', filmova Harry Potter te Marvelovih i DC-jevih filmova i njihovih junaka i antijunaka. Također, moguće se fotografirati na željeznom prijestolju Game of Thrones.

Goran Mratinović

Na Fuliranju svi zaljubljeni mogu se poljubiti pod imelom 'Kissing point', s društvom se možete fotografirati na različitim selfie pointovima, kao anđeli ili vražićci, uz natpis 'Dear Santa, define good (dragi Djedice, definiraj dobro), na saonicama uz kartonske sobove... Na kućicama se nudi širok spektar jela i pića, a najbolje germknedle koje su apsolutni hit i ovog adventa u Zagrebu, probat ćete upravo na Strossmayerovom trgu.

Goran Mratinović
Na samom trgu svake večeri okuplja se ogroman broj ljudi, zabavljaju se uz živu muziku, jazz i druge izvedbe božićnih pjesama, a ispred same pozornice moguće je sjedati i grijati se uz vatru, što daje poseban domaćinski i romantični štih.

Gornji grad ekipa je Dubrovačkog dnevnika posjetila u jutarnjim satima koji također obiluje kućicama, točkama za selfije s panoramom grada i domišljatim natpisima i živom muzikom uz koju se pleše čak i u podne, a slično je i ispred Klovićevih dvora.



GERMKNEDLE APSOLUTNI HIT, PRODAVAJU SE CIJELE KOBASICE

Miris kobasica, vanilije, cimeta i ostalih delicija širi se glavnim trgovima, a zanimljivo je kako gotovo na niti jednoj kućici, bilo da je riječ o Jelačićevom, Strossmayerovom ili Tomislavovom trgu, nije moguće probati lošu kobasicu. Za razliku od prakse koja se ove godine može vidjeti u Dubrovniku, gdje se na kućicama prodavaju prepolovljene kobasice po cijeni jedne, na kućicama u Zagrebu se prodavaju cijele kobasice, po povoljnijoj cijeni, ali boljeg okusa. Kućice, očekivano, rade punom parom. Ekipa Dubrovačkog dnevnika je, čekajući na svoje austrijske kobasice, popričala s ugostiteljem iz jedne kućice na Strossmayerovom trgu koji je kazao kako mu je ta večer nešto lošija od ostalih, premda se na kobasice 15-ak minuta čekalo u redu, što dovoljno govori o ogromnom interesu konzumenata.

Uz kobasice, na kućicama je moguće probati i različite gulaše, street sarme koje se mogu probati na Strossmayerovom trgu, a apsolutni hit i ove godine su ukusne germknedle.

Riječ je o austrijskoj poslastici koja se pravi od dizanog tijesta, kuha na pari, puni džemom od šljiva, te prelijeva vanilijom i posipa makom. Iako ih ima na ogromnom broju kućica u Zagrebu, nisu sve jednake, pa su na nekima grumenaste, pretvrde ili se za preljev koriste kupovni umaci. Najbolje knedle je ekipa Dubrovačkog dnevnika probala na Fuliranju, na kućici RougeMarin, gdje se izrađuju, prema doduše našem amaterskom mišljenju, savršene germknedle, uz točno pogođeno tijesto i savršen umak od vanilije.

Goran Mratinović

Kuhano vino se na kućicama vjerojatno najviše konzumira od svih pića, na nekima je odlično, na nekima nešto manje kvalitetno. No, ekipu DD-a oduševio je ogroman izbor rakija na kućici koja se nalazi točno ispred pozornice na Strossmayerovom trgu, a na kojoj je moguće, uz standardne okuse, kušati i rakije od jagode, šljiva, banana i brojnih drugih okusa.

NA KUĆICAMA OD 'IGLE DO TRAKTORA', BAŠ NITKO SE NE BUNI

Uz kuhano vino, rakije, tople koktele, kobasice, prikle, germknedle, gulaše, sarme i ostala jela i pića, na kućicama diljem Zagreba može se pronaći baš sve i svašta – modni dodaci poput šalova, kapa, termo bječava, suveniri, magnetići, božićni ukrasi, zanimljive lizalice i slatkiši, ručni rad, svjetleći baloni i mačevi. Iako se ogroman broj njih nalazi diljem cijelog Zagreba, baš nikome ne smetaju i svi uživaju u njima.

OD URBANE GLAZBE DO TRUBAČA

Za Advent u Zagrebu je specifično kako se iz svakog kantuna čuje glazba. Na poznatijim trgovima moguće je uživati u živoj glazbi. Obično je riječ o urbanoj glazbi, jazzu ili komercijalnim božićnim pjesmama. Na kućicama i ulicama moguće je vidjeti trubače, harmonikaše, violiniste i ulične svirače, a iz zagrebačkih kafića i restorana obično odzvanjaju božićne pjesme, bilo da je riječ o originalnim ili drugačijim izvedbama i taktovima bossa nove.

Goran Mratinović

SMJEŠTAJ I PRIJEVOZ

Cijene smještaja tijekom Adventa u Zagrebu obično su veće nego što je to slučaj s ostatkom godine, no i u samom centru moguće je noćiti po pristojnoj cijeni, naravno, ako se pronađe mjesta jer je priljev gostiju u Zagreb tijekom blagdana pojačan.


Za sve koji putuju iz Dubrovnika za Zagreb autobusom važno je znati kako je, nakon kupnje povratne karte u Dubrovniku, važno što prije rezervirati sjedala za povratak iz Zagreba, jer kupnja povratne karte sama po sebi nije garancija kako će vas čekati mjesto u autobusu, a mjesta su danima unaprijed rezervirana. Ako vam se dogodi da nemate mjesto za povratak iz Zagreba ni nakon kupljene povratne karte, imate pravo tražiti povrat novca. Također, vožnja tramvajem od podne do ponoć je besplatna za vrijeme trajanja Adventa.

Goran Mratinović

ŠTO DUBROVNIK MOŽE NAUČITI?

Bivša gradska uprava prije četiri godine donijela je sjajnu odluku o održavanju Zimskog festivala u Dubrovniku, a sadašnja je prepoznala vrijednu ideju te nastavila projekt i u svom mandatu. Stradun više nije prazan, što veseli većinu stanovništva, premda postoji dio nostalgičara kojima je blagdanska pustoš na Stradunu bila bolji izbor. U zagrebačkom Adventu, s druge strane, uživaju svi, barem po riječima stanovnika koji su razgovarali s ekipom Dubrovačkog dnevnika. Kućice se nalaze na svakom koraku i nikome ne smetaju, baš kao ni druženja i glazba.

Goran Mratinović

I dok se Dubrovnik isključivo oslanja na dekoraciju koja se postavlja po naloga Grada, u Zagrebu svi pokušavaju doprinijeti boljem izgledu područja u kojem žive. Tako građani ukrašavaju svoje balkone, a privatne tvrtke u svojim dvorištima postavljaju ukrašena drvca i svjećice što u Dubrovniku nije slučaj.

U Dubrovniku treba biti oprezan i kod šopinga u blagdanskom razdoblju gdje se često dodatnim dizanjem cijena u butigama iskorištava velika potrošnja od strane građana koji kupuju proizvode za sebe ili poklone za svoje bližnje. U Zagrebu su upravo u božićnom razdoblju na snazi popusti koji se u pojedinim trgovinama kreću i do 70 posto.

Stanovnici Hrvatske, posebno iz manje razvijenih i siromašnijih dijelova, često znaju spočitati kako je Dubrovnik skup i precijenjen, no pri dolasku u Grad i sami često, nudeći svoje proizvode, znaju nerealno podići cijene. Tako se ove godine, kao što je već spomenuto, prepolovljene kobasice prodavaju po cijeni jedne, što u Zagrebu nije slučaj.

Mogli bi se naći dušobrižnici koji će kazati kako je sve to samo blještavilo u kojemu ne leži pravi duh Božića. Ipak zabava koja se može vidjeti na svakom koraku i koja mami osmjehe svima; od onih najmlađih do nešto starijih, zajednička druženja i dobro raspoloženje jesu cilj blagdana. Zagreb je u tom cilju itekako uspio.

Tekst: Ivona Butjer

Foto: Goran Mratinović

Popularni Članci