PACIJENTI TREBAJU PRETRAGU, TERMINA NEMA Dr. Bekić: Imamo samo dva liječnika, ne mogu narediti nešto ljudima kojih nema

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ukupno 39 žitelja Dubrovačko-neretvanske županije kojima je prilikom testiranja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva pronađena krv, a to je jedan od indikatora raka debelog crijeva, mora na kolonoskopiju, no problem predstavlja to što u Općoj bolnici Dubrovnik nema termina.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva iz Dubrovačko-neretvanske županije uputila je e-mail liječnicima obiteljske medicine u kojem ih je obavijestila o situaciji, uz naznaku kako će se pacijenti javljati njima te kako ih trebaju uputiti u daljnji postupak.

Dubrovački dnevnik za komentar je upitao ravnatelja OB Dubrovnik dr. Marija Bekića.

„U bolnici rade dva liječnika koji su u 2018. godini napravili 1 722 gastro i kolonoskopije te oko 800 u prvih šest mjeseci ove godine. Trećeg liječnika nemamo. Ti ljudi uredno rade svoj posao. Jedan od ta dva liječnika je napravio 1 200 gastro i kolonoskopija. Nađite liječnika u Hrvatskoj koji ih je napravio više,“ kazao je dr. Bekić dodavši kako je riječ o problemu koji je objektivne prirode, a ne o nemaru.

Otegotna okolnost svakako je, kako navodi, i to što je endoskop jedno vrijeme bio pokvaren, no Bekić tvrdi kako će pregledi biti učinjeni u najskorijem vremenu.

„U kontaktu smo s Ministarstvo i HZZO-om prema kojemu smo se i očitovali. Uredno su se radile sve hitne gastro i kolonoskopije kao i u ambulanti. Svi hitni slučajevi su riješeni, a uskoro će se pregledati i spomenutih 39 pacijenata. Ljeti, zbog opterećenja uslijed dežurstava i manjka liječnika, nije se moglo više ni napraviti,“ izjavio je dr. Bekić dodavši kako organizaciju programa ravnatelj samoinicijativno ne može narediti ljudima kojih nema.

Popularni Članci