PADA BROJ CRKVENIH BRAKOVA Mladenci sve češće idu samo kod matičara, evo što preferiraju Dubrovčani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / PIXSELL
Četiri mjeseca nakon što smo se upoznali rekao mi je da me voli i da želi da se zaručimo. Kupio mi je ruže, prsten i rekao kako se osjeća. Za brak nikad nije kasno, priča umirovljenički par iz Zagreba koji se zaručio u 91. godini.

I zaista, da za brak nikad nije kasno svojim primjerom potvrđuju Hrvati. Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke velikog istraživanja o broju rođenih i umrlih, kao i o broju sklopljenih te raskinutih brakova. Rezultati pokazuju da je 2016. u Hrvatskoj sklopljeno čak 111 brakova kod kojih su i ženik i nevjesta bili stariji od 65 godina. To je i rekordan broj takvih brakova u posljednjih 11 godina. U 2007. bilo ih je 106, a sljedećih godina je taj broj opadao. Primjerice, 2008. sklopljena su 83 braka kod kojih ženik i nevjesta imaju više od 65 godina, a 2009. njih 94. Najmanje takvih brakova sklopljeno je 2010., samo 76.

S obzirom na to da se Hrvati posljednjih godina sve rjeđe žene, posljedično je pao i broj onih koji u brak stupaju na Valentinovo. Prošle godine bilo ih je najmanje od 1985., svega 12. Gledajući bračnu zajednicu, DZZS je iznio podatke o broju vjerski i građanski sklopljenih brakova u RH. Vidljivo je da udio vjerskih brakova značajno opada s godinama, dok raste broj sklopljenih pred matičarem. Tako se 2016., od ukupnih 20.467 brakova, u Crkvi vjenčalo 11.160 parova, a pred matičarem 9307. Grad s najvećim udjelom crkvenih brakova, čak 83 posto, je Pazin. U Puli je, primjerice, dvostruko više građanskih nego crkvenih brakova, u omjeru 133 naspram 62, dok je u Dubrovniku situacija obrnuta, a to upućuje na liberalniji sjever i tradicionalniji jug Hrvatske, pišu 24sata.hr.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci