PAKLENE VRUĆINE Stižu prave ljetne temperature koje će biti iznad prosjeka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Posljednjih nekoliko dana vrijeme u Hrvatskoj bilo je, blago rečeno, nestabilno. 

Širom zemlje bilo je puno grmljavinskih pljuskova, ponegdje i tuče. Temperature nisu bile niske, ali nepredvidivost vremenskih prilika otežavala je život mnogima.

No, to će se početi mijenjati već u nedjelju, a naročito sljedeći tjedan. 

Smanjenje nestabilnosti za vikend

Naime, kako nam je rekla dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda, za vikend nas očekuje smanjenje nestabilnosti. Naglašava da vrijeme za vikend neće biti stabilno, ali će definitivno biti manje nestabilno nego u proteklom periodu.

"Već nedjelja će biti puno povoljnija. Naravno, govorimo o unutrašnjosti, jer na Jadranu je već sada stabilnije vrijeme. Na Jadranu će se zadržati suho i stabilno vrijeme", rekla nam je prognostičarka.

No, ono što će sigurno razveseliti sve kojima je dosta grmljavinskih pljuskova kojih smo se nagledali proteklih dana je informacija o značajnom porastu temperature sljedećeg tjedna, donosi Index.hr.

Značajan porast temperature

"Početkom sljedećeg tjedna imat ćemo stabilnije vremenske prilike. Definitivno će biti sve toplije, a uz dotok toplog zraka s juga i jugozapada, očekujemo temperature oko 30 stupnjeva, a ponegdje i više od toga", izjavila je DHMZ-ova prognostičarka u razgovoru za Index, dodavši kako na područjima na kojima neće biti naoblake možemo očekivati zaista visoke temperature. Tako ćemo već krajem svibnja imati temperature koje su primjerenije sredini ljeta.

Utjecaj anticiklone bit će primjetan već od nedjelje, a početkom tjedna vrijeme će biti sve sunčanije, sve toplije.

Najtoplije će biti u unutrašnjosti

Toplo i sunčano vrijeme trebalo bi se zadržati cijeli tjedan, a najtoplije će, barem u unutrašnjosti, biti u utorak, srijedu i četvrtak. Što se tiče Jadrana, situacija će biti vrlo slična - najtoplije će biti u utorak i srijedu.

Zatopljenje će se najviše osjetiti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, jer se zrak ipak nešto sporije zagrijava iznad mora nego na kopnu.

Sve u svemu, svi oni kojima je dosta nestabilnog vremena praćenog jakim grmljavinskim pljuskovima napokon će doći na svoje. Sljedeći tjedan definitivno stižu prave ljetne temperature koje će biti iznad svibanjskog prosjeka, piše Index.

Popularni Članci