Pismo maturantice: Koga zanima kako je Šepavi preskočio plot kod stare Mikleuške?!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vinkovci.com.hr
Znam da vam možda naša "maturanska" priča baš i nije aktualna, ali bili bi vam zahvalni kad bi je podijelili s ostatkom države da se vidi kakva je zapravo situacija.

Općenito koncept državne mature veoma je dobro smišljen na papiru, medutim u praksi je to skroz nešto drugo kao i u svim drugim stvarima u našoj državi. Prvo nas je zatekla aferica oko krive podjele testova, što je veoma čudno, jer pogriješiti podijeliti vrećice koje su različite boje i koje kasnije pregledava još tko zna koliko ruku je veoma sumnjiva.

Ajde i uz cijeli stres koji nosi ova državna matura prešli smo i preko toga. I jednog dana dode taj famozni ispit iz hrvatskog jezika kojeg smo toliko očekivali. Sjećate se, prošle je godine bilo problema s hrvatskim, 6 do 7 spornih pitanja i na kraju su sva uvažena, i tko je snosio poslijedice za te pogreške, pa nitko.

I tako vodeni prošlogodišnjom situacijom bili smo uvjereni da će se nadređeni za sastavljanje ispita opametiti, međutim upravo se dogodilo suprotno. Ispit je opet bio pun nelogičnosti i apsurdnih pitanja kojima se uopće ne ispituje znanje, što bio kao trebao biti primarni cilj. Međutim kod nas to očito tako ne funkcionira. I nisam ja sad neka loša učenica pa da se žalim jer nisan ništa radila, upravo suprotno odlična sam učenica jedne od najboljih škola u RH po rezultatima prijašnjih matura.

Pitate se koji je uzrok smrti Mice Trebarčeve koja je "u Blatu prerezala sebi pupak srpom rđavim, pak se zapalila sva i umrla u najvećim mukama", pa to je "logično", umrla je od upale, a ne od požara, što se jasno zaključuje iz navedenog ulomka teksta. U 27. pitanju se tražio odgovor na pitanje tko se naziva Šepavim, ali u kontekstu ulomka iz djela, ponavljam ulomka. "...

Kako je Šepavi preskočio plot kod stare Mikleuške i otkasao niz cestu. Da li je bio potkovan..." , ovo je dio ulomka u kojem se jasno vidi da je netko možda bio potkovan. Jedino tko može biti potkovan je konj u ovom slučaju jer se pitanje odnosi na izvađeni ulomak. I pitanje je apsolutno apsurdno, ne znam kako bi mi trebali zaključiti da je čovjek potkovan i što to uopće znači. I nisu to jedina sporna pitanja, ima ih napretek.

Čak se i veliki broj maturanata tužio na postavljanja pitanja, što dokazuju i grupe i forumi na Facebooku (https://www.facebook.com/micaimiro?fref=ts), međutim u javnosti se sve prezentira u najboljem redu kao da nema nikakvih problema.

I pitamo se mi maturanti tko su uopće ljudi koji sastavljaju ispite iz državne mature i što njome uopće žele postići? Provjeriti znanje učenika ili ne? Zašto je matura svake godine sve teža, i time poboljšavaju položaj prošlogodišnjih pristupnika mature, a ugrožavaju ovogodišnjih. I tko nas pita kako je nama nositi se sa ovolikim stresom, na prekretnici života, i snositi posljedice grešaka nekih drugih ljudi, a da ne spominjem najavljujući štrajk. Sve ide preko naših leđa.

I kad se već prikazujemo kao zemlja znanja i obrazovanja, onda neka tako i bude, a ne da rješavamo maturu kao da ispisujemo brojeve za lutriju.

MATURANTICA

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Popularni Članci