PLENKOVIĆ NAJAVIO 'Svim javnim i državnim službenicima povećavamo plaće za 6,12 posto'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković najavio je danas tijekom obraćanja u saboru da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer u saboru i poručio kako je vlada otvorena za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama nagomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti, piše Index.hr.

"Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima", naglasio je Plenković.

Hvalio se povećavanjem mirovina

Pohvalio se i povećanjem mirovina.

"Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada", kazao je.

"Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada", istaknuo je te je izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

"Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan", kazao je premijer.

"Spremni smo izaći pred birače"

Premijer Plenković podnoseći izvješće o radu vlade poručio je kako je njegova vlada svakog trenutka spremna izaći pred hrvatske birače pa neka birači odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece kritizirajući pritom prethodnu SDP-ovu vladu.

"Kao vlada koja probleme rješava, svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece - da li onima koji se u svakom rješenju trude pronaći problem, a nemaju mogućnost okupiti većinu i voditi Hrvatsku, ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku i podizati standard građana", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je njegova vlada u protekle tri godine, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije, lažnim optužbama, predano radila na ostvarivanju svih predizbornih obećanja na dobrobit hrvatskih građana i ostvarivala brojna postignuća.

"Bilo je onih koji su imali priliku voditi Hrvatsku na put gospodarskog oporavka, ali nisu se pokazali na visini zadatka: Podijelili su društvo, nisu znali iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za razvoj Hrvatske i jačanje njenog položaja, zamrznuli su plaće i mirovine i postigli rekordnu nezaposlenost, povećali poreze, a istodobno zadužili Hrvatsku. Tako da je jedini rezultat njihova mandata bio da su svakog hrvatskog građanina zadužili za dodatnih 17.500 kuna", kazao je Plenković kritizirajući prethodnu SDP-ovu vladu.

"Za razliku od njih, mi znamo kamo vodimo Hrvatsku i kako se vodi država. U svojem djelovanju vođeni smo domoljubljem, solidarnošću prema najpotrebitijim, vrijednostima slobode i odgovornosti svakog pojedinca", naglasio je.

Hvalio i pravosuđe

Premijer je ocijenio i kako je u mandatu njegove vlade postignut značajan napredak u smanjenju broja neriješenih pravosudnih predmeta.

"Prije tri godine zatekli smo ih gotovo 530 tisuća, a do svibnja ove godine broj im je pao na 350 tisuća", kazao je navodeći da vlada ulaže i u bolju opremljenost i efikasniju organizaciju sudova i državnih odvjetništava. 

Naglasio je kako su danas ulazak u pravosudnu profesiju, imenovanje pravosudnih dužnosnika, proces donošenja odluka prepušteni isključivo struci, bez sudjelovanja izvršne vlasti i mogućnosti političkog utjecaja.

"Izvršna vlast ne može ni na koji način ulaziti u konkretne postupke za koje su nadležna pravosudna tijela, kao i u odluke koje se tim povodom donose", kazao je premijer te je poručio kako neovisnost pravosuđa ne isključuje i odgovornost pravosudnih dužnosnika za odluke koje donose, a koje trebaju biti nepristrane te se uvijek temeljiti na zakonima i činjenicama.

Kad je riječ o blokiranima, velikom problemu koji je zatekla njegova vlada, podsjetio je kako je donesen paket zakona za rješavanje tog pitanja, omogućen otpis dugova građanima, a kao posljedica tih mjera, broj blokiranih građana smanjen je s 325 tisuća u ožujku 2018. na 251 tisuću u kolovozu ove godine, naglasio je Plenković.

Izvješće o radu vlade Plenković je predstavio je kroz četiri glavne teme, a to su pravna sigurnost, konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te jača i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

Popularni Članci