UMIROVLJENICI SE BUNE 'Ne želimo obvezne liječničke preglede za vozački, pogoduje se lobiju medicine rada'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U Sindikatu umirovljenika kažu da se novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama želi pogodovati lobiju medicine rada.

U prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama predložena je odredba koja propisuje uvođenje obveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 67 godina pri produljenju vozačke dozvole. U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da bi se time uspostavio sustav provjere zdravstvene sposobnosti vozača starijih od 67 godina za upravljanje vozilom.


"Navedenom odredbom želi se osigurati da osobe starije od 67 godina kod kojih je došlo do bitnih promjena u zdravstvenom stanju koje utječu na sigurno upravljanje vozilom, a kojih pri izdavanju vozačke dozvole nije bilo, ne mogu više aktivno sudjelovati u prometu odnosno da to mogu činiti pod određenim ograničenjima," objašnjavaju u MUP-u za Večernji.hr.

Kao argument za uvođenje obveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 67 godina, u MUP-u navode statističke podatke za 2017. godinu o broju i posljedicama prometnih nesreća, a prema kojima ta populacija vozača sudjeluje u 11,7 posto svih prometnih nesreća.

Tako u MUP-u tvrde, piše Večernji.hr., da su tijekom 2017. godine od ukupno 3974 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači stariji od 67 godina, oni izazvali 2730 odnosno 68,7 posto prometnih nesreća. U tim nesrećama, navode u MUP-u, smrtno su stradale 24 osobe, teške tjelesne ozljede zadobile su 263 osobe, a lakše tjelesne ozljede 891 osoba.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović kaže da ta odredba ne može i ne smije proći za Večernji.hr.

"Ona je suludo obrazložena i netočno argumentirana. Riječ je o četvrtom pokušaju lobija medicine rada i liječničkih udruga da posredstvom svojih ljudi u MUP-u proguraju tu obvezu. A radi se o milijunima kuna - kaže Petrović. Liječnički pregled na medicini rada košta između 300 i 450 kuna. Prvi je put obveza liječničkog pregleda za starije vozače, i to one koji imaju više od 65 godina, donesena 2014. I to usred ljeta, kako kaže Petrović, nakon javnog savjetovanja koje je trajalo samo pet radnih dana. No Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske uspjeli su nakon godinu dana izbaciti tu odredbu iz zakona. Ali tu su odredbu ponovno pokušali vratiti u zakon 2016. i 2017., no umirovljeničke udruge spriječile su oba ta pokušaja. Jasna Petrović iznosi podatak da su u 2017. od ukupnog broja nesreća vozači stariji od 65 godina skrivili njih 10,5 posto te poručuje da su glavni krivci za prometne nesreće mladi koji voze pod utecajem aklohola, droga, bez vozačke dozvole... Ističe da u desetak zemalja EU poput Njemačke, Austrije, Nizozemske..., nema nikakvih ograničenja odnosno obveznog liječničkog pregleda za produljenje vozačke dozvole za starije osobe. U tim zemljama, objašnjava ona, dovoljna je kontrola to što zakon propisuje čvrste kazne za one koji prouzroče prometne nesreće. U Finskoj, primjerice, kaže Petrović, vozači stariji od 70 godina moraju dobiti potvrdu od obiteljskog liječnika," kazala je za Večernji.hr..

Detalje pročitajte ovdje.

Popularni Članci