POČNITE PLANIRATI Dogodine božićni praznici traju duže, prvi neradni dani već u svibnju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prvi neradni dani dolaze već u svibnju, a 2018., a božićni će blagdani zato biti velikodušniji od ovogodišnjih.

Uz minimalnih 20 do čestih 30 dana godišnjeg odmora zaposleni će u 2018. godini predahnuti od posla i tijekom 14 državnih praznika, piše Večernji list. Neradnih dana neće biti jedino u veljači, ožujku i srpnju, dok su svi ostali mjeseci prošarani s jednim ili dva vjerska ili državna praznika, pa tako prvi neradni dani dolaze već u svibnju obzirom da Praznik rada pada u utorak, a Tijelovo 31. svibnja u četvrtak.

S dva dana godišnjeg odmora vezana uz te neradne dane može osigurati čak osam slobodnih dana, i to četiri na početku i četiri na kraju mjeseca koji se prenose u lipanj. U 2018. godini praznici se nisu najbolje poklopili jer je Dan antifašističke borbe 22. lipnja pao u petak, a tri dana poslije Dan državnosti u ponedjeljak te će svima koji nemaju dežurstava donijeti tek dobar produljeni četverodnevni vikend. 

Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, jednako kao i predstojeća Sveta tri kralja, poklopili su se s vikendom, no zato će se Velika Gospa 15. kolovoza slaviti u srijedu, tako da se za dva dana godišnjeg prije ili nakon Gospe može dobiti pet ugodnih ljetnih dana odmora. 

Prva prilika za predah nakon toga je 8. listopad kada se obilježava Dan neovisnosti, ali tek kao produljeni vikend jer će se taj državni praznik slaviti u ponedjeljak. Svi sveti će biti u četvrtak te se s jednim danom godišnjeg mogu produljiti u četverodnevni odmor od rada. 

Božićni će blagdani zato biti velikodušniji od ovogodišnjih s obzirom na to da će se Božić slaviti u srijedu pa će tako neki s četiri dana godišnjeg u tom blagdanskom razdoblju, vežu li se s Novom godinu, osigurati jedanaestodnevni odmor od posla i oproštaj od 2018. godine. Kome ne ostanu četiri dana godišnjeg, i s jednim na Badnjak dobit će ležernih pet dana za blagdanska druženja i druge zimske razonode, piše Večernji list.

Popularni Članci