POSLOVANJE U HRVATSKOJ Znate li koliko vam je dokumenata potrebno za izdavanje građevinske dozvole?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatska je, od 189 zemalja u svijetu na 40. mjestu prema lakoći poslovanja. Nadalje, Hrvatska je na 60. mjestu u uknjižbi vlasništva, a najviše zabrinjava što je na 129. mjestu u izdavanju građevinskih dozvola. Za izdavanje dozvole potrebno je 19 dokumenata i 128 dana, a troškovi građevinske dozvole iznose 8,8 posto vrijednosti nekretnine.

U zadnjih 25 godina doneseno je 140 zakona i propisa iz područja gradnje”, istaknuo je direktor tvrtke UPI 2 Daniel Malčić. Direktor tvrtke Atrium Miroslav Škoda smatra kako je potrebno pojednostaviti dozvole za građenje, što je ključna točka i imperativ za investicije.

Ističe kako se novim Zakonom o gradnji mora ubrzati postupak izdavanja dozvole za izgradnju. Na skupu je zaključeno da treba početi vrednovati arhitektonske i graditeljske projekte, da sustav javne nabave i javni ulagači moraju prilikom dodjele poslova projektiranja osigurati odabir prema kriterijima kvalitete te da je potrebna sustavna reforma Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju te izmjene u upravnom postupku pri ishođenju građevinske i lokacijske dozvole.

Potrebna je također reforma procedure e-dozvole, skraćivanje rokova i ukidanje nepotrebnih količina dokumentacije te proširenje zakonskih ovlasti glavnog projektanta i arhitekta u procesu gradnje. Rečeno je i kako se procedure kod izdavanja dozvola (lokacijskih i građevinskih) moraju pojednostaviti, a zakonodavni okvir koji regulira građenje mora biti jednostavan i učinkovit.

Govoreći o Zakonu o javnoj nabavi, direktor tvrtke Studio A Nenad Kondža je istaknuo da je u pitanjima odabira arhitekta važno koristiti postupke u kojima neće biti odlučujuća cijena, već kvaliteta. “Potrebno je uspostaviti sustav ocjenjivanja arhitektonskih projekata, a važna je i uspostava sustava povjerenstva”, kazao je.

Konferencija je održana u organizaciji HGK i Udruženja arhitekata HGK.

Popularni Članci