PREDVIĐANJA SU SE OSTVARILA Cijene voća i povrća obaraju rekorde

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Fotolia
Cijene mandarina u prvom tjednu studenoga dosegnule su razinu od 8,89 kuna, dok su, primjerice, 2014. kretale oko 5,02 kuna za kilogram.

Početkom studenoga cijene voća i povrća u hrvatskim trgovinama ponovo su počele obarati višegodišnje rekorde, a to se odnosi ponajprije na mandarine, bijeli luk, zelene salate, ali i špinat, kelj te grožđe.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, cijene mandarina u prvom tjednu studenoga dosegnule su razinu od 8,89 kune za kilogram, dok je na tržnicama ponegdje cijena i veća od toga. 

Zanimljivo je da kilogram mandarina u istom tjednu prošle godine koštao tek 5,52 kune, dok se ranijih godina cijena kretala od 5,02 kune za kg (2014.), do 7,33 kune (2015.). Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji, dok je ove ona u višegodišnjem prosjeku što je očito utjecalo na dizanje cijena. 

Profitabilno povrće

Rekordne su cijene i češnjaka koji u trgovinama stoji čak 45,28 kuna, dok je prošle godine cijena bila za čak pet kuna manja. Češnjak je zadnjih godina u Hrvatskoj postao jedna od najprofitabilniji povrtlarskih kultura kojeg se proizvodi oko pet tisuća tona i dosegnuli smo 77 posto samodostatnosti u toj proizvodnji. Najniža cijena češnjaka početkom studenoga je bila 2014. kada je u trgovini koštao tek 28,08 kuna.


Tek je prošle godine cijena premašila 40 kuna, a ove godine je oboren i taj rekord.  Najave da će zbog suše, mraza i loše poljoprivredne godine u proizvodnji voća i povrća cijene letjeti u nebo počele su se ostvarivati. 

Najbolje se to vidi na lisnatom povrću i salatama. Prema podacima TISUP-a, cijena zelene salate kristalke iznosila je 22,13 kuna što je za više od osam kuna u odnosu na početak studenog prošle godine kada je kilogram ove salate koštao tek 14 kuna.

Slično je i s putericom koja je dosegnula cijenu od 22,3 kune, prema 17,35 kuna iz studenog a prošle godine.  

Cijena špinata u studenom prošle godine iznosila je 15,93 kune, da bi prošlog tjedna porasla za gotovo 10 kuna na čak 24,35 kuna.

Iako je bilo najava da će i cijene jabuka rasti, one se zasad drže na višegodišnjem prosjeku, što je vjerojatno uvjetovano dobrom ponudom, ali i uvozom jabuka prošlogodišnje berbe iz tradicionalnih uvoznih tržišta poput Poljske, Austrije ili Slovenije. 


Tako se najzastupljenija vrsta jabuke - idared prodaj u trgovinama za 8,99 kuna, dok je prošlog studenog bila na oko 8,29 kuna. Voćari očekuju da bi se cijena još neko vrijeme mogla držati na višegodišnjem prosjeku, no da bi tek negdje oko Božića i Nove godine pa tijekom zimskih mjeseci mogla dosegnuti rekordne razine. 

Rekordne su i cijene grožđa. Bijelo grožđe prodaje se po cijeni od 20,29 kuna dok je u isto vrijeme prošle godine ponuda u trgovinama bila na oko 16 kuna.
Od agruma, zanimljivo je da su pale cijene naranči i limuna. Tako se kilogram limuna sada prodaje za 13,66 kune, što je za oko tri kune manje nego lani, a naranči za 10,59 kuna, naspram 12,07 kuna od prošle godine. 

"Ovo je definitivno godina velikih elementarnih nepogoda kao što su mraz, tuča i suša. Posljedica je čak 60 posto manja proizvodnja voća. 

Naime, pogledamo li samo primjer jabuka, kojih inače proizvedemo od 80 do 100 tisuća tona, ove godine uspjeli smo ih proizvesti samo 45 tisuća tona. 

Najviše su stradale jabuke na sjeverozapadu Hrvatske, a na cijenu tog voća će utjecati i stanje u Europi gdje su također urodi smanjeni", kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice. 

Izvor: Poslovni dnevnik

Popularni Članci