PRESUDA VAŽNA ZA SLOBODU MEDIJA Sud odbio Brkićevu tužbu protiv novinarke koja je pisala o elitnoj prostituciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nerijetko tuži medije. Cijelu seriju postupaka već je i dobio, a sudovi su mu do sada dosuđivali odštete između 15 i 49 tisuća kuna. Više puta do sada uspješno je dokazao da su ga novinarski uratci povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli, za koje mu izdavači moraju platiti.

Telegram je ranije izvještavao kako je nepravomoćno dobio spor protiv Lidera čiji ga je novinar prozvao zbog plagiranja završnog rada na Policijskoj akademiji, pa zbog toga mora platiti 15 tisuća kuna; Večernji list mora mu isplatiti dva puta po 40 tisuća kuna jer su ga njegovi novinari povezivali s aferom elitne prostitucije; a lani je pravomoćnom postala i presuda u postupku što ga je pokrenuo protiv tjednika Nacional, koji je još 2015. objavio vijest da je nasrnuo na bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Sada je, međutim, donijeta jedna nepravomoćna presuda, kojom je odbijena tužba potpredsjednika Sabora protiv medija. Obrazloženje je iznimno zanimljivo i važno sa stanovišta medijskih sloboda u Hrvatskoj, piše Telegram.

U pitanju je postupak protiv Hanza Medije izdavača Jutarnjeg lista od kojeg je gospodin Brkić tražio 40 tisuća kuna odštete zbog komentara o aferi u kojoj ga se još jednom povezivalo s miniranjem akcije protiv elitne prostitucije u Zagrebu 2011. godine. Napisala ga je novinarka Ivanka Toma pod naslovom: ”Tko je DORH-u ukrao spis o kupleraju? Vaso nije, odgovor je u popisu mušterija”. Tu je bio i podnaslov: ”Političari svjesno zaobilaze pitanje koga je štitio Vaso. Jer, oni koje je Milijan Brkić štitio 2011. godine motivirani su da otad pa do danas štite njega”.

U samom tekstu je još pisalo ovo: “‘Niti je Milijan Vaso najveća kurva u kupleraju, niti je glavno pitanje tko ga je zaštitio od kaznenog progona nakon što je policajac Barbarić u ljeto 2011. godine otkrio i dokumentirao ozbiljnu sumnju da je Vaso kriminalcima i kurvama javio da su pod istragom… Pravo je pitanje, a političari ga svjesno zaobilaze, koga je Vaso štitio. Jer oni koje je Brkić štitio 2011. godine motivirani su da od tada, pa do danas štite njega…

Popularni Članci