Prije nego krenete u kupnju novog automobila pogledajte koji su najviše gubili na vrijednosti po izlasku na cestu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Iako svi automobili izgube na svojoj vrijednosti gotovo istog trenutka kada napuste blještavilo prodajnog salona, postoje modeli čija cijena padne znatno brže. Istraživanje iSeeCars.com koje je punih pet godina pratilo tržišnu vrijednost više od 3,6 milijuna vozila kupljenih tijekom 2013. godine, 'iskristraliziralo' je 10 modela koji od prosjeka gubitka na vrijednosti odskaču više od 65 posto.

I dok je rapidno padanje na vrijednosti noćna mora svakog vlasnika tek kupljenog automobila, dobra vijest za ljubitelje rabljenih vozila je da mogu kupiti luksuzni model po relativno prihvatljivoj cijeni. Potrebno je biti strpljiv i pomno birati godište automobila, donosi Jutarnji list.

10. Chevrolet Impala 66.2 %

Obožavatelje limenih ljubimaca nije začudilo što se tzv. Chevy Impala našao na popisu.

- Uprava se još 2014. godine odlučila u potpunosti redizajnirati prošlogodišnji model – objasnio je Phong Ly, izvršni direktor tvrtke iSeeCars.

- Chevroletovi modeli se često koriste za najam vozila, zbog čega ih tvrtke koje se bave rent-a-car najmom češće naručuju, rušeći tako njegovu vrijednost na tržištu – dodao je u svom objašnjenju.

9. Jaguar XJL 66.4 %

Jaguarov XJL model limuzine jedan je od najljepših modela automobila na cesti, ali poput svih drugih luksuznih vozila, gubi vrijednost puno brže od prosjeka.

- Luksuzni automobili puno brže gube na cijeni zato što ih najčešće uzimaju tvrtke i mijenjaju svakih nekoliko godina. Svake tri godine se tako u prodaji nađe previše istih modela s gotovo jednakim brojem pređenih kilometara, zbog čega njihova cijena rapidno pada – navedeno je u objašnjenju istraživanja.

8. Mercedes-Benz E klasa 67.2 %

Poput Jaguara koji se nalazi na 9. mjestu, i Mercedes E-klase je nedvojbeno prekrasan automobil koji se sigurno nalazi na popisu svih ljubitelja luksuza. Međutim, glavni razlog za pad vrijednosti tog modela je skupocjeno održavanje i visoka cijena njegovih dijelova.

7. BMW 5 67.3 %

S obzirom na to da je BMW-ova serija 5 ljuti tržišni rival Mercedesove E klase, ne čudi da je pad njihove vrijednosti gotovo isti.

6. BMW 6 68.3 %

Šesto mjesto za BMW-ovu seriju 6. Stručnjaci smatraju da taj model nije tipičan za scenu luksuznih vozila zato što je tijekom godina drastično mijenjao svoj dizajn. Upravo iz tog razloga, modeli iz svake godine se bitno razlikuju, pa je gotovo nemoguće zadržati visoku cijenu na tržištu.

5. Ford Fusion Energi 69.4 %

Električni model Ford Fusion limuzine je prvi ekološki prihvatljiv automobil na ovoj listi i samim time uvelike odskače od ostatka luksuznih vozila koje smo do sada spomenuli.

- Državni poticaji igraju veliku ulogu u rušenju tržišne cijene električnih automobila zato što je zbog njih cijena polovnih vozila neusporedivo manja od početne, koju su prodavači povisili računajući na ekološku politiku vlada – stoji u obrazloženju odluke.

4. Mercedes-Benz S-klasa 69.9 %

Riječ je o modelu koji je zasigurno zapeo za oko ljubiteljima tehnologije u automobilskom svijetu. Upravo zbog toga što je skupo održavati i popravljati tu tehnologiju, njegova je početna cijena jako visoka. Međutim, cijena znatno brže pada zato što tehnologija prebrzo napreduje. Oni tehnološki dodaci koji su 2013. godine bili futuristički i koji su brojne ljubitelje limenih ljubimaca dubljega džepa motivirale da za te dodatke svoj auto plate euro više, u 2018. godini nisu nimalo impresivni i drastično ruše prodajnu cijenu.

3. BMW 7 serija 71.1 %

Ova je limuzina prvo vozilo koji na vrijednosti u pet godina izgubi više od 70 posto. Valja istaknuti i da BMW serija 5 poput ove serije 7 relativno brže gubi na vrijednosti od njihovih najvećih rivala iz produkcije Mercedes-Benza.

2. Chevrolet Volt 71.2 %

Još jedan električni automobil čija je posebnost u tome što ima benzinski motor kojeg je moguće puniti tijekom vožnje. Kada su ga tek predstavili na tržištu, bio je revolucionarni model, ali posljednjih godina njegova vrijednost nevjerojatno brzo pada.

1. Nissan Leaf 71.7%

Najveći gubitnik na vrijednosti, neočekivano je – Nisan Leaf. Radi se o još jednom električnom autu čija baterija traje više od 116 kilometara. Međutim, nakon pet godina model baterije prilično ostari i oslabi, pa automobil više ne može biti konkurentan novitetima na tržištu eko-automobila.

Popularni Članci