Prijete li Hrvatskoj potresi? 'Najugroženiji je Dubrovnik, problem u Hrvatskoj je nekvalitetna gradnja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Čak sedam manjih potresa pogodilo je u nedjelju i Albaniju koja se oporavlja od najjačeg potresa u posljednjih 30 godina što je i tema ovotjednog RTL Dosjea. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali ne izgubljeni životi i traume. Potresi cijeli tjedan tresu i ostatak susjedstva.

Zamislite da vam se tlo pod nogama doslovno gubi, a sve oko vas se urušava. Razorni potres koji je u utorak pogodio Albaniju, ostavio je iza sebe 51 žrtvu i gotovo 1000 ozlijeđenih.

"Zidovi su padali na mene. Probijao sam se kako bih što prije izišao. Doista je bilo zastrašujuće", rekao je Andre Gabril iz Drača. 

Dan kasnije, epicentar potresa od 6.1 stupnja smjestio se, na sreću po stanovnike, u moru pokraj grčkog otoka Kreta. Ali ni tu nije kraj, od prvog potresa u utorak, BIH bilježi pet manjih, od toga posljednja dva noćas. 

Ovaj im je tjedan bio poprilično buran. Podrhtavanja gotovo uvijek stignu i do juga Hrvatske. Izgledno je da su potresi u Albaniji i Bosni i Hercegovini povezani, odnosno da je jedno podhrtavanje ubrzalo proces u obližnjim područjima. 

"Da ste me prije 10 godina pitali jesu li oni u ikakvoj vezi, ja bih rezolutno rekao ne, prije pet godina možda, a danas sam već siguran da jesu", rekao je seizmolog Marijan Herak za RTL

Kako kaže, da bismo shvatili potrese, trebamo vidjeti što se događa pod zemljom. Dok se Afrička i Euroazijska ploča sudaraju, Jadranska mikroploča udara Europsku i podvlači se. Hrvatska kao takva ima tri zone gdje je najveća opasnost od potresa. Podrhtavanje prijeti Zagrebu, Senju, Novom Vinodolskom, kao i jugu Dalmacije, ponajviše oko Dubrovnika i Stona.

Davne 1667. u potresu baš ovdje poginulo je oko 3.000 ljudi. Zagreb stradava 1880., gotovo 2.000 domova je uništeno. Silina potresa u Makarskoj 1962. napukla je rivu, uslijedila su dva tjedna sa 54 podrhtavanja. Posljednji veliki potres zabilježen je u Stonu 1996.

"Mehanizmi potresa su vrlo slični, nije nikakvo čudo, znamo da se događaju, znamo koliki mogu biti s obzirom na njihove rascjepe, jednako kao što znamo i u Hrvatskoj", kazao je Herak.

Baš zato u slučaju potresa, treba biti spreman na posljedice. Upravo su hrvatske snage s osam potražnih pasa koje su cijeli tjedan u Albaniji pomagale u spašavanju stradalih, pokazale da znaju i mogu. 

"Prvi dan smo radili do dva ujutro malo odmora, pa onda opet tako, prošli smo 4 radilišta i detektirali, na dva radilišta, odnosno na tri smo detektirali da je bilo žrtava - što je kasnije potvrđeno kad su ih izvukli van", rekao je zapovjednik Državne intervencijske postaje civilne zaštite, Mladen Vinković.

Popularni Članci