PROBLEM NA OBALI Što je to rastjeralo turističke radnike s Jadrana?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Turizam se i ove godine, možda najviše dosad, suočava s nedostatkom radne snage.

Plaće koje nude hrvatski poslodavci znatno su niže u odnosu na konkurenciju iz zapadnoeuropskih zemalja pa osim domaćih radnika koji su otišli na Zapad, Jadran sve više zaobilaze i radnici iz susjednih zemalja koji su dosad spašavali sezonu.

U čemu je problem - u poslodavcima koji bi mogli ponuditi veće plaće, ali to ne žele napraviti ili u državi koja porezima toliko maltretira cijeli turizam da poslodavci ni višim plaćama ne mogu zadržati radnike?

Hrvatska od 2017. ima najviši porez na ugostiteljstvo na Mediteranu

S jedne strane, mogu se čuti mišljenja da su poslodavci škrti, da su niskim plaćama rastjerali radnike pa sada kukaju, dok se s druge strane vladu poziva da snizi poreze kako bi se poslodavcima oslobodio prostor za povećanje plaća, što bi moglo zadržati radnike, piše Index.hr

Od Marićeve porezne ''reforme'' koja je stupila na snagu početkom 2017. godine, ugostiteljske usluge, koje su važan dio, možemo reći i temelj moderne turističke ponude, porezno su najnekonkurentnije na Mediteranu.

Porez na ugostiteljske usluge tada je podignut na 25 posto, što je znatno više od većine ostalih zemalja EU-a, a pogotovo ako se uzmu u obzir naglašeno turističke zemlje poput Španjolske, Grčke ili Italije. Srećom, zadržana je međustopa PDV-a na hotelski smještaj koja iznosi 13 posto.

Europske zemlje imaju niske stope PDV-a na hotele i restorane

Europske zemlje uglavnom imaju niske stope PDV-a na hotelski smještaj i restorane, pa je tako u Španjolskoj i Francuskoj stopa za obje kategorije 10 posto. Austrija koja također ima vrlo razvijen turizam, pogotovo zimski, ima PDV na hotelski smještaj 13 posto, a na restorane 10 posto.

Portugal hotelski smještaj oporezuje sa samo 6 posto, dok njihovi restorani podliježu PDV-u od 13 posto. Susjedna Slovenija također potiče turizam nižim stopama PDV-a pa on za hotele iznosi 9,5 posto, dok se restorani i catering oporezuju s 22 odnosno 9,5 posto. U Italiji su, pak, stope za hotele i restorane po 10 posto.

foto: arhiva

Popularni Članci