VREMENSKA PROGNOZA Evo kad stiže period svježine, a nakon toga opet velike vrućine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell, DHMZ
Iako su tijekom ljeta u Hrvatskoj uobičajeni vrući dani, a u dosadašnjem dijelu srpnja očekivano nisu nadmašeni rekordi u apsolutno najvišoj temperaturi zraka, prošlih je osam dana, u skladu s prognozama, bilo vruće kao malo kada u ovo doba godine, ponegdje u kopnenom području čak i kao nikada otkako postoje službena mjerenja DHMZ-a.

I dok u kopnenom području do ponedjeljka uglavnom više neće biti vrućih dana, onih s najvišom temperaturom zraka 30 °C i višom, na Jadranu će se "vrući" niz nastaviti i danas, ponegdje još i u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak će vjerojatno temperatura zraka uglavnom biti malo niža od 30 °C, naveo je Zoran Vakula za HRT.

Za razliku od temperatura zraka i mora koje će se sniziti, vjetar će biti jači nego prošlih dana, osobito bura podno Velebita, pa će biti poteškoća u prometu diljem obale, vjerojatno najviše u prvom dijelu subote, te ponovno izraženije u subotu navečer i tijekom nedjelje, kada je sporadično jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima, najvjerojatnija i na srednjem i južnom Jadranu.

Za sutra je zbog jake bure na snazi narančasto upozorenje Meteoalarma i to za područje Kvarnera, Rijeke i Velebitskog kanala. Diljem obale na snazi je žuto upozorenje zbog olujnog vjetra.

Razdoblje niže temperature zraka, na kopnu ponegdje i zamjetnije svježine, neće biti dugotrajno. Već početkom novoga tjedna temperatura zraka ponovno će rasti, pa će od srijede opet u mnogim mjestima biti i oko 35 °C, pri čemu će oborina i dalje biti većinom malo, na Jadranu često i nimalo.

Sudeći prema dugoročnim prognozama, iznadprosječno toplo i uglavnom sušno ljeto se nastavlja.

Već idući tjedan, a posebno od srijede, na kopno stiže novi toplinski val koji će ponegdje donijeti temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva. Vrhunac toplinskog vala, prema dugoročnim prognozama, očekuje se u četvrtak i petak, ali cijeli idući vikend na kopnu će obilježiti temperature iznad 35 Celzijevih stupnjeva.

Posljednji tjedan u srpnju donosi nešto niže temperature, koje će se kretati oko 30 stupnjeva, ali i kratkotrajnu promjenu vremena na samom kraju mjeseca.
Toplinski val stići će idući tjedan i na Jadran. Najviše dnevne temperature ipak će biti nešto niže nego na kopnu, pa se očekuje da će tijekom vikenda doseći najviše 35 Celzijevih stupnjeva. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u danima vikenda.

Ostatak mjeseca na Jadranu će biti većinom sunčan, s temperaturama iznad 30 Celzijevih stupnjeva. Dakle, ako planirate ljetovanje u iduća dva tjedna - pratit će vas sunčano i vruće vrijeme.

Popularni Članci