IMATE 'DIZELAŠA'? Europska unija uvodi nove mjere koje bi vas mogle zanimati

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon Dieselgatea, najveće afere u povijesti Volkswagena, Europska Unija se oštro postavila prema dizelašima i propisima vezanim uz emisiju ispušnih plinova. Drastične mjere tek dolaze.

Europski parlament je ovaj tjedan glasao za prijedlog novog zakona, koji će dopustiti drastično kažnjavanje proizvođača čiji automobili neće udovoljiti emisijskim standardima. Kazne će ići i do 30.000 eura po svakom automobilu. Proizvođači automobila više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, već će članice EU morati financirati centre za testiranje ispušnih plinova. Vjerojatno je kako će u konačnici članice uvesti nove namete. 

Prema mišljenju povjerenice EU za industriju, Elżbieta Bieńkowska, ove mjere će ukloniti dizelaše s ceste, javlja Technology Review. "Dizelaši neće nestati preko noći, ali sam sigurna da će otići u povijest puno prije nego što smo očekivali", komentirala je Bieńkowska.

Podsjetimo, gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, je prije nešto više od mjesec dana predložio uvođenje nove takse za zagađivače koji žele ući u centar grada. Tako bi veliki zagađivači poput dizelskih SUV-ova plaćali dodatnih 10 GBP za ulaz u strogi centar Londona, čime će ukupna dnevna naknada za ulazak u središnju zonu stajati čak 21,5 GBP. 

Britanska vlada je na korak da u svoje eko planove ubaci sličnu proceduru za još 35 gradova, a vrlo skoro i da zabrani pristup dizelašima u urbana područja. 

 Prošle godine gradonačelnici Pariza, Madrida i Atene najavili su da će dizelašima od 2025. godine zabraniti ulaz u centar grada, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja. 

Izvor: Index.hr

Popularni Članci