Provjeri smo hoće li poskupjeti usluge pogreba u Dubrovniku

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradske komunalne tvrtke koje se bave održavanjem groblja i pružaju usluge pokopa, prema izmjenama zakona o komunalnom gospodarstvu, više neće moći obavljati pogrebnu djelatnost što će vjerojatno dovesti do poskupljenja pokopa i grobne naknade.

Prošli mjesec ovaj zakon je prošao prvo čitanje u Saboru, a prema njemu prijevoz pokojnika, prodaja pogrebne opreme, cvijeća i slično, što inače rade gradske tvrtke po povoljnijim cijenama, neće više moći obavljati te se zbog toga očekuje da poskupi ono što ostaje u njihovoj nadležnosti.

Voditelj upravno-administracijskih poslova Pogrebnog poduzeća Boninovo Štefi Ljubimir za Dubrovački dnevnik je kazao kako se nada da zakon neće proći u ovakvom obliku.

- Nadamo se da će se neke stvari promijeniti i uskladiti te time dopustiti nama da obavljamo i pružamo te usluge jer smo tako i registrirani na Trgovačkom sudu - komentirao je Ljubimir koji je mišljenja kako je rano za procjene koliko će porasti cijene sprovoda i hoće li uopće do toga doći kao i do otpuštanja radnika koji obavljaju pogrebne djelatnosti.

- Kao dio grupacije komunalnih društava u Hrvatskoj koji se bave održavanjem groblja uputili smo zahtjev svim saborskim odborima i klubovima pokušavajući objasniti što bi takav zakon mogao prouzročiti u stvarnosti - naveo je Ljubimir istaknuvši kako Boninovo upravo počinje sa slanjem uplatnica za grobnu naknadu po istoj cijeni kakva je već 11 godina te ne razmišljaju trenutno o povećanju grobne naknade i usluge ukopa.

Inače, cijena grobne naknade godišnje je 298 kuna, dok su usluge obavljanja sprovoda u Gradu Dubrovniku oko tisuću i pol kuna bez pogrebne opreme. Osim usluga ukopa Boninovo obavlja usluge prijevoza pokojnika i prodaje pogrebne opreme, a u suradnji s Vrtlarom i drugim cvjećarama sudjeluju u prodaji vijenaca i cvijeća, dok trenutno nemaju organiziranu klesarsku službu što neki drugi gradovi u okvirima komunalnih društava imaju.

Inače, u prijedlogu novog zakona postoji mogućnost da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, uz suglasnost ministarstva, pogrebnu djelatnost proglasi komunalnom djelatnošću te da tako sve prođe bez većih komplikacija.

- Iako smo svjesni da ljude najviše zanima podatak o poskupljenju, mi o tome uopće ne razmišljamo jer se nadamo da zakon neće proći. No, ako prođe, znat ćemo se prilagoditi - zaključio je da Dubrovački dnevnik voditelj upravno-administracijskih poslova Boninova Štefi Ljubimir.

Popularni Članci