Dubrovački pomorac Nikola Tolja nakon 16 mjeseci zatvora stigao je doma: Nisam kriminalac, polako dolazim k sebi

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Prvi časnik palube Nikola Tolja vratio se doma nakon 16 mjeseci provedenih u zatvoru u Španjolskoj te se u uredu Sindikata pomoraca u Dubrovniku po prvi put obratio javnosti najavivši žalbu.

- Naši pomorci su se vratili doma živi i zdravi, a ovdje smo da bi ukazali na slučaj kriminalizacije hrvatskim pomoraca koji su vrlo česti - kazao je voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku i ITF koordinator Romano Perić koji je prepričao po čemu je specifičan slučaj Tolje i kormilara Ernesta Pekara koji su proveli 16 mjeseci u zatvoru čekajući suđenje koje se dogodilo 22. i 23. listopada ove godine.

Naime, prema njegovim riječima posada remorkera Eisvogela, koji nisu imali teret na svom brodu, uzela je u tegalj drugi brod bez posade na kojemu je bio teret koji je bio specificiran kao krijumčaren. Tajnik Perić je naznačio kako osuđeni pomorci nisu mogli znati što je na tom brodu niti su imali dozvolu i ovlasti da uđu na taj brod, a prihvatili su ga, kako je dodao, po naredbi poslodavca da bi ga odveli iz Malte u Španjolsku u brodogradilište. Podsjetimo, u kontejnerskom brdou Falkvac španjolske vlasti otkrile su 3,2 milijuna kutija cigareta u vrijednosti od 12 milijuna eura.

Prvi časnik palube Nikola Tolja nakon izlaska iz španjolskog zatvora kazao je kako nije imao vremena upoznati sa svim dokumentima na remorkeru.

- Zatekao sam se u Sardiniju gdje nije bila normalna primopredaja. Kada sam se ukrcao oni su obavljali neke poslove, roniocu su tu spavali i nakon desetak dana dobili smo iz kompanije naređenje da idemo u luku u Palermo. Znao sam da se trebaju obaviti poslovi oko radio veza i drugi procesi koji su striktni, no na ovom brodu je sve bilo 's brda - s dola', ali ja sam nastojao da sve štima - kazao je Tolja.

Nakon što je završio u zatvoru, Tolja je uvidio kako odvjetnik kompanije koji im je bio dodijeljen nije radio u njihovu korist te je pronašao osobnog španjolskog odvjetnika.

- Mislili smo da nećemo završiti u zatvoru, a kasnije sam uvidio da nas odvjetnik laže jer je sva dokumentacija bila na španjolskom jeziku i nije mi ništa bilo jasno. Bili smo osuđeni kao da je netko od članova posade vlasnik broda, a predstavnik vlasnika je direktno davao upute zapovjedniku gdje i što treba raditi, kasnije je on bio svjedok i držao je govor na sudu par sati - prepričao je Tolja koji je mišljenja kako su najviše zatajile talijanske institucije pod čijom zastavom je bio brod.

- Pomalo dolazim k sebi i ovih par dana slobode sam uglavnom proveo sa svojom djecom - istaknuo je Tolja kojemu je bio najgori trenutak kada su mu stavili lisice na ruke, oduzeli sve stvari i poslali u zatvor. Mislio je kako je to privremeno te da će istina brzo izaći na vidjelo. Tolja je mišljenja kako je kapetanija odgovorna za stručnost posade, a usporedio je pomorske propise u Hrvatskoj i u drugim zemljama svijeta.

- Kod nas je sve striktno i provodimo sve odredbe koje su propisane međunarodnim pravilnikom, a u nekim državama za koje mislimo da sve štima, poput Italije, dolazi se do zapovjednika broda bez završene ikakve pomorske škole. To mi nikako nije jasno! - naznačio je Tolja dodavši kako je u njegovom slučaju Hrvatska kao država najviše učinila, a mišljenja je kako je španjolski sudac svjestan istine, ali nije mogao donijeti drugu presudu.

O povratku u pomorstvo Tolja je kazao kako razmišlja, ali će odluku donijeti nakon potpunog oporavka.

- Nisam kriminalac i poći ću sa svojom djecom u Opuzen i Metković vidjeti rodbinu - poručio je on te se zahvalio se dubrovačkim braniteljima, HVIDR-i i sestri Ani Bradaš koja je od samoga početka bila uz njega.

Također, poručio je pomorcima da izbjegavaju kompanije na 'divlje' i da budu članovi Sindikata. Budući da će podnijeti tužbu na presudu, Tolja je istaknuo kako ne očekuje veliku naknadu već mu je u interesu da se simbolično zahvali ljudima koji su mu pomogli.

Romano Perić je kao ITF koordinator i voditelj Sindikata pomoraca u Dubrovniku dodao je kako je osuđujuća presuda bila i očekivala, a najavio je žalbu kao i tužbu protiv Španjolske na odluku.

Popularni Članci