Mještani Pelješca najavili blokadu puteva zbog postavljanja radara: 'DHMZ nas nije o ničemu informirao'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: P. Rašić
Nećemo dozvoliti izgradnju radara koji postavlja Državni hidrometeorološki zavod na brdu Rota u Kuni Pelješkoj, kazao je za Dubrovački dnevnik Petar Rašić koji je s mještanima Pelješca najavio blokadu puta u cilju sprječavanja izgradnje navedenog radara.

Stanovnici Pelješca posebno zamjeraju nedostatak informacija o postavljanju novog radara koji bi bio na području Ministarstva obrane u čijem je vlasništvu taj dio brda. Također, važno je napomenuti da na istom mjestu postoji već jedan radarski sustav.

- Lokalno stanovništvo je zabrinuto oko ove priče jer nismo upoznati s pojedinostima. Sve što znamo jest da se radio o meteoradaru koji ima indeks zračenja preko pet što je opasno za stanovništvo i puno je jači od ovog prethodnog - govori Petar Rašić, inače vatrogasac, te navodi kako je o opasnostima upoznat iz prve ruke. Zbog svega navedenog, Rašić s mještanima tog područja najavljuje blokadu puta u cilju onemogućavanja gradnje radara.

- Smeta nas što se sve odigrava u tajnosti. Saznali smo da je nedavno bio sastanak gore na brdu te smo pošli i uvjerili se kako su sve kapije zatvorene za vrijeme njihovog pregovora. Nakon sastanka smo rekli tim ljudima kako nećemo dozvoliti da nam se radi iza leđa - kazao je Rašić pojasnivši kako su se s tom odlukom usuglasili i mještani susjednih sela. Naime, stanovnicima je još ranije obećana ugradnja mjernih instrumenata indeksa zračenja, no prema riječima Rašića to nikad nije realizirano. On navodi kako se smrtnost na tom području dosta povećala te da stanovništvo umire od raka, a prema njegovim procjenama 90 posto Pelješca je ozračeno radarom.

- Pri izgradnji prvog radara uništili su nam puteve postavljajući ga i nisu ništa napravili. Ovaj put nećemo dozvoliti gradnju, ne tražimo ništa, ali ne želimo da naši životi budu ugroženi jer smo tu odlučili živjeti - kazao je mještanin Pelješca Petar Rašić.

Na upit Dubrovačkog dnevnika o kakvom je radaru riječ iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovorili su kako se na brdu Rota, 200 metara zapadno od postojećeg radara MORH-a, planira instalirati meteorološki, Doppler C-band radar kao dio strukturnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC koji vodi DHMZ.

"Projektom je planirana nabava ukupno šest radara čime bi se postigla pokrivenost cijele Hrvatske radarskim mjerenjima što do sada nije bio slučaj, a postavljanje jednog radara iznad Kune Pelješke omogućit će se pravodobno dobivanje neophodno potrebnih podataka za najavu olujnih nevremena i ekstremnih oborina na području hrvatskog dijela Jadrana čime će se povećati sigurnost ljudi na moru i uz more", navode iz DHMZ te dodaju kako je projekt METMONIC završio prvu fazu provjere u postupku dodjele bespovratnih sredstava EU iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2020. Navode kako je u projektu je planirana obnova mreže meteoroloških radara na postojećim lokacijama (Puntijarka na Medvednici, Bilogora i Gradište) te postavljanje tri nova meteorološka radara na Jadranu na lokacijama: Pula, Debeljak kod Sukošana i ovaj na Roti iznad Kune Pelješke. 

Na pitanje o zračenju iz DHMZ-a su odgovorili kako su dali izraditi studiju pri pripremi dokumentacije za prijavu projekta te da navedeni radari, Doppler C-band, nemaju utjecaja na ljude, floru i faunu.

"Ovi radari pretražuje prostor u visinama iznad ravnine radarske antene, snimaju oblake pomoću vrlo uskog radarskog snopa širine 0,9°, srednje snage zračenja od 300 W, svakih deset minuta. Snop radara na Roti neće imati dodira s okolnim tlom", konstatiraju iz DHMZ te dodaju kako je proces izdavanja lokacijske dozvole u tijeku te da je "po propisima RH uključena lokalna samouprava koja je dobila svu potrebnu dokumentaciju i izdaje uvjete građenja".

"Tijekom procesa izdavanja lokacijske dozvole, ako već nije, bit će obaviještena Općina Kuna Pelješka na području koje je u planu postavljanje radara te lokalno stanovništvo, a DHMZ od početka godine informira javnost putem svojih mrežnih stranica o projektu i do sada održanim sastancima s predstavnicima županija. Isto tako planiran je sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije", istaknuli su iz DHMZ pri čemu su naveli poveznicu na svoju internetsku stranicu gdje se mogu pronaći informacije o aktivnostima iz 2017. godine iz čega je vidljivo kako se nije održao niti jedan sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije na temu Modernizacija motriteljske mreže u Hrvatskoj (METMONIC).

Inače, DHMZ je u odgovoru Dubrovačkom dnevniku naznačio kako je početak projekta planiran za zadnji kvartal ove godine, dok je planirani početak građevinskih radova na lokaciji Rota zadnji kvartal 2018., a instalacija i puštanje u rad radara tijekom 2019. godine. Obećali su kako je u sklopu projekta planirana i rekonstrukcija oštećenog dijela prometnice od Kune Pelješke do lokacije radara na Roti.

Aida Čakić

Popularni Članci