RAZOTKRIVANJE MOSTA Odluka Petrova zapinje između Hrasta, Barba Luke i tajkuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U potpuno neizvjesnoj utakmici oko sastavljanja Vlade sve su oči javnosti uprte u Most. Ništa se ne zna, osim rezultata na poluvremenu. Iz dana u dan javnost prati tko je u prednosti, tko ima igrača manje, tko je poentirao, a tko zabio autogol u odlučujućoj utakmici koja se u Hrvatskoj igra jednom u četiri godine.  Ono što je u svemu tome dobro  su reforme, o kojima se, ako ništa drugo, barem počelo jasnije govoriti.

Nema veze što prijedlog  reformi nastaje  istovremeno dok se o toj temi u javnosti govori  i što se reforme pripisuju skupini koja o tim reformama ne zna ništa, niti su ih ranije negdje proveli, a posebno to  nije napravila ekipa iz Metkovića, o čemu je Dubrovački dnevnik u više navrata pisao.

Rezultat se dogovara daleko od javnosti

Problem je što je utakmica oko sastavljanja Vlade nešto poput utakmice Dinama i drugih klubova. Sve je jasnije kako se glavne odluke o rezultatu uglavnom  donose  negdje drugo, daleko od očiju javnosti.

Glavnu odluku o tome tko će sastaviti Vladu donijet će Most, ali tko je Most, barem onaj ključni faktor koji odlučuje? Dubrovački dnevnik nakon višemjesečnog istraživanja ove skupine koja je nastala u susjednom Metkoviću dolazi do teorije o kojoj su u sve većoj mjeri počeli pisati i drugi mediji. MOST će u koaliciju s HDZ-om, bez Tomislava Karamarka, a reforme o kojima se priča posljednjih dana samo su kupovanje vremena, dok se daleko od očiju javnosti  odigrava prava utakmica. No, prije same utakmice razmjena i kupoprodaja igrača.

Prema nizu pokazatelja i dokaza, očito je kako postoje tri ključne struje koje utječu na odluku Mosta o novoj Vladi. To su bivši Hrastovci i radikalna struja Crkve, revoltirana neretvanska struja HDZ-a čiji je lider Luka Bebić  i krupni kapital.

1. MOST I RADIKALNA STRUJA CRKVE

Takozvano 'Nacionalno vijeće MOST-a' je imaginarno tijelo u kojem su neki ljudi. To je sve što javnost zna. Do prije nekoliko dana o tom se tijelu koje ne postoji ni u jednom statutu nije znalo ništa, osim da navodno postoji.  Na inzistiranje novinara Indexa Most je prvi put javno objavio tko su članovi tog imaginarnog tijela, koje djeluje od 2013. Iz popisa članova ispali su ključni akteri, poput Ivice Relkovića, svojevremeno jednog od čelnika HRAST-a, Obiteljske stranke, GROZD-a i sličnih  konzervativnih desnih struja bliskih Crkvi.

Ivica Relković

Relković je čest gost tribina koje organizira konzervativna Udruga Narenta čiji je osnivač Nikola Grmoja, blizak samom Relkoviću. 'Nadam se da vidite zašto me Ivica Relković uvijek oduševljava,' rekao je na jednoj tribini o komunističkim zločinima Nikola Grmoja, dostupnoj na YouTubu. Ivica Relković veliki je aktivist za rasvjetljavanje istine o komunističkim zločinima, a u svojim javnim nastupima zna biti zastrašujuće strastven, pa čak i urlati kako bi motivirao javnost na djelovanje, uglavnom protiv ''ovakvog'' stanja društva.

 Relković je još od vremena HRAST-a sa Željkom Markić govorio kako je Hrvatskoj potreban pokret koji  može donijeti promjene protiv zemlje koja ne ide u dobrom smjeru, a za taj su se smjer takvi očito posebno zabrinuli onda kad je predsjednik postao agnostik. Kad se tome još pridodala Vlada koja  nije  bila za ugnjetavanje homoseksualnih i drugih manjina, koja nije radikalna po pitanju stavova o abortusu, umjetnoj oplodnji i koja se još pritom zalagala za uvođenje zdravstvenog odgoja, potrebno je bilo radikalnije djelovati.

 Grmoja protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije

Na svojim ranijim tribinama još iz vremena HRAST-a pa kasnije i Obiteljske stranke, što je dostupno na YouTubu, Relković govori kako takve istinski desne opcije koje se zalažu za kršćanske vrijednosti moraju naći put kako razbiti dvostranačje na vlasti i dospjeti u Sabor. Relković se žalio kako male stranke poput Hrasta ili Obiteljske ne mogu do donatora, ne mogu u medije, ne mogu sukladno izbornim pravilima prijeći prag za dobiti mandate, a rezultat je Hrvatska u kojoj Vlada SDP koji tolerira sekularnost ili HDZ koji je ipak previše krao i okaljao obraz 'desnice'.

Na jednoj od tribina nazvanoj 'Kršćani u politici' sudjelovali su Relković, Nikola Grmoja i Marijana Petir. Grmoja je tada, što je dostupno na kanalu Udruge Narenta prije nego što ga uklone, pohvalio Marijanu Petir što je bila doslovno jedina koja je u saboru glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije!?

Dakle, Nikola Grmoja, jedan od glavnih ljudi u tom Mostu, čovjek čiji će glas možda biti presudan u kojem smjeru će ići Hrvatska sljedeće četiri godine, je protiv zakona o suzbijanju diskriminacije!  Pravo je pitanje jesu li prevareni glasači Mosta takvo nešto željeli i kako bi prilikom novih izbora glasovali birači Mosta koji su protiv ugnjetavanja manjina i svega totalitarnog što se krije iza mladih talibanskih političara koji bi ugnjetavali sve one različite od njih. Pravo je pitanje koliko bi Most glasova dobio  sada kada je i šira javnost svjesna kako je glas za Most bio glas za opskurni Hrast u najgorem smislu riječi.

 Abortusi, umjetna oplodnja i zdravstveni odgoj – ključne 'reforme'

Izvori Dubrovačkog dnevnika, iz nezavisnih opcija koje su pregovarale s MOST-om o izlasku na izbore, tvrde kako je upravo Relković, uz Grmoju i Petrova, bio ključna figura na tim pregovorima.  Na takvim sastancima nisu izostajala pitanja o tome što te opcije, koje bi se pridružile Mostu, misle o abortusu, zdravstvenom odgoju, medicinski potpomognutoj oplodnji, rasvjetljavanju komunističkih zločina i svim ostalim 'reformama' koje će zemlji donijeti gospodarsko blagostanje. Dan nakon što je Dubrovački dnevnik pisao o tome kako je Relković ključna figura čije stavove Petrov i Grmoja slušaju, njegovo ime nije izašlo na popisu članova imaginarnog tijela Mosta, iako je jedan od ključnih igrača od samog početka. Jer Most se srami svoje 'hrastovine', znaju da bi u slučaju da su prije izbora iskreno govorili što misle o Zakono o suzbijanju diskriminacije, dobili znatno manje glasova. Onoliko koliko je i Hrast glasova godinama dobivao upravo radi takvih bolesnih stavova.

Glavno da je od hrastovine

Bez obzira, među članovima tog imaginarnog tijela, koje će odlučiti o Vladi svih građana, su i javno bivši članovi HRAST-a, baš kao i Relković. Jedan od njih je Branimir Karačić, zadužen za financije  Mosta, koji je ujedno predsjednik stranke 'Modeli altruizma u politici' koja djeluje pri platformi Mosta. U Velikoj Gorici kao HRAST-ovac koalirao je s HSP-om. Tu je i bivši HRAST-ovac Ivan Tomljenović, baš poput Petrova i Grmoje koji su u ime HRAST-a 2011. govorili kako je potrebno u politiku ''vratiti tradicionalne kršćanske i obiteljske vrijednosti.'' Na pregovorima o pravosuđu viđen je i odvjetnik iz Istre Dario Čehić, zaslužan što je na Ustavnom sudu 'pao' kurikulum Zdravstvenog odgoja. Na Ustavnom sudu se nalaze i njegovi prijedlozi za rušenje  Zakona o životnom partnerstvu.

I još neki poduzetnici povezani s Vicencom Blagaićem

U imaginarnom tijelu koje će odlučiti o Vladi je i poduzetnik Bruno Iljkić, povezan s brojnim tvrtkama, a bio je i višegodišnji predsjednik Nadzornog odbora Profectus grupe Vicenca Blagaića koji planira realizirati projekt 'Hrvatski san' u Dubrovačkom primorju. Član je Uprave tvrtke Profectus Eco d.o.o., opet  Vicenca Blagaića, a s njime je zajedno bio u projektu tjednika Vrime. Blagaić je jedan od najvećih donatora Mosta navedenih na papiru, a s Petrovom i ekipom moglo ga se vidjeti u izbornoj noći, ali i u drugim prilikama.  Za razliku od Roglića, iako je donirao jednake iznose, o Vicencu Blagaiću kao poduzetniku koji podržava Most ne govore sve televizije, nije gost najgledanijeg političkog televizijskog intervjua u kojemu možemo očekivati Petrova vjerojatno treći put u par mjeseci,  i o njemu ne pišu svi mogući mediji.

Tko je financirao Most je druga važna stavka koja će presuditi o tome tko će sastaviti novu Vladu, iako je sasvim očito kako su ideološki tvorci Mosta itekako bliži HDZ-u koji je isto tako protiv zdravstvenog odgoja ili homoseksualaca, odnosno svih ključnih tema bitnih za boljitak i spas gospodarstva hrvatske države.

2. MOST I  STRUJE HDZ-A OKO LUKE BEBIĆA

Pokret MOST je nedvojbeno nastao kao prvotna ideja bivših HRAST-ovaca, koji već godinama traže način kako konačno dospjeti u Sabor. Ovaj put im je uspjelo sve ono o čemu je Ivica Relković govorio i maštao još 2010., o tome kako ne mogu dospjeti u Sabor, u medije, doći do financija. S Mostom je Hrast to sve uspio. No, prije svega toga potrebno je bilo da MOST pokori Metković 2013. uz potporu lokalnih struja.  Marginalizirati utjecaj Stipe Gabrića Jamba željeli su mnogi, pa to i nije bio neki problem, a u Petrovu su vidjeli osobu koja bi ga u tom političkom trenutku mogla pobijediti. Dio Metkovaca uvjeren je kako je Petrov u tome imao i podršku  Luke Bebića. Dio Metkovaca uvjeren je kako upravo Luka Bebić stoji iza Boža Petrova i Mosta u Metkoviću. To argumentiraju nizom poveznica koje istovremeno mogu biti puke slučajnosti.

Petrov novi vlasnik kuće od Barba Lukinog čovjeka

Jedna od njih je i famozna ruševina, kuća Boža Petrova, koji je naveo kako mu je za kupnju kuće od 109 kvadrata novac bez kamata posudio apostolski nuncij Martin Vidović, rođak koji mu je cijeli život pomagao i koji na njega ima velik utjecaj.  Kao vlasnik kuće Kuću Petrov se upisao odmah po dolasku na vlast od obitelji Damić, odnosno kupio je rodnu kuću Vedrana Damića.  

Inače, Vedran Damić je čovjek povezan s Lukom Bebićem. U medijima se već špekuliralo kako ga je upravo Bebić postavio za šefa financija Croatia Osiguranja u Zagrebu. Bio je član Uprave 'Razvitka' iz Metkovića, u nadzornim odborima tvrtki 'Gradsko gospodarstvo Metković', 'Regionalna veletržnica doline Neretve' i član Gradskog vijeća. Pokrenuo je i Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu. Bio je i član Uprave tvrtke Naronaplast, koja je završila u stečaju, a prije toga je digla kredite i ostvarila milijunske dugove koje je podmirila Sanaderova Vlada.

Tema razvoja i raznoraznih razvitaka u Metkoviću je duga i kompleksna, ali mnogi Metkovci tvrde kako je u tom gradu uvijek bio i ostao samo jedan Barba, koji je svojevremeno bio i mentor Stipi Gabriću Jambu, a svima je i jako dobro poznato tko su sve Bebićevi ljudi i koliko je uvijek uspješan, moćan i svepristuan, i kada ga javno nema.  

Druženja, poznanstva, susjedi

Metkovci tvrde kako je i Udruga Narenta Nikole Grmoje osnovana u koordinaciji s jednom strujom metkovskog HDZ-a, 'dušom i tijelom' odanoj Luki Bebiću.

Nositelj liste Mosta za dijasporu bio je glazbenik  Jurica Popović, kojemu je Božo Petrov dao nagradu Grada Metkovića, zajedno s njegovom partnericom Matijom Vujicom, već sljedeće 2014. godine. Juricu Popovića često se može vidjeti u društvu Asje Bebić, kćerke Luke Bebića i u društvu Žane Marević, bivše predsjednice metkovskog  HDZ-a, također Bebićeve miljenice. 

Zanimljiva slučajnost je i to kako su upravo Drago Prgomet i Ante Bebić, sin Luke Bebića, susjedi u Zagrebu, kupili su luksuzne stanove 2013. godine u kompleksu  na uglu Vrbanićeve i Tuškanove ulice. Prgomet, ugledni liječnik uz opterećenje kreditom, dok Bebićev peterosobni stan vrijedan 3,3 milijuna kuna nije opterećen hipotekom.

Drago Prgomet imao je golem utjecaj u uspjehu Mosta, posebno u ključnim jedinicama, a za razliku od Petrova i Grmoje imao je i velikog političkog iskustva. Bio je jednostavno novi  lider u projektu, što hrastovski osnivači Mosta nisu mogli podnijeti, jer Most smatraju svojim projektom. Metkovski mostovi od hrastovine u tom potezu ne vide ništa loše, no pitanje je jesu li svjesni koga su sve s tim potezom naljutili.

Luka Bebić, s druge strane, trenutno je samo član Karamarkovog HDZ-a, kako za sebe voli reći. Ne istupa previše javno. Više puta je izrazio neslaganje s Karamarkovim vođenjem HDZ-a u ideološkom smislu, smatra kako bi HDZ trebao privući i birače centra, a ne samo radikalne desnice. I Drago Prgomet nije se uklapao u takav krajnje desni Karamarkov HDZ, a kao takav, Prgomet nije odgovarao ni radikalnim osnivačima MOST-a, zbog čega su ga se staljinistički riješili.

U iščekivanju Pelješkog MOSTA

Iako je u mirovini i uživa u svojoj vikendici, čekajući taj Pelješki MOST, Luka Bebić i dalje je u Metkoviću, ali i puno šire, nakon više od 40 godina provedenih u politici, jedna od istaknutijih figura. Poznato je kako su prvi ogranci HDZ-a formirani upravo u Metkoviću i Pločama, a stari članovi smatraju kako je i to dokaz značaja neretvanske struje u stranci, struje koja ne bi smjela biti marginalizirana. Upućeni u politička zbivanja tvrde kako je i MOST projekt koji bi trebao poslužiti  vraćanju HDZ-a 'onima kojima pripada', a što se u svakom slučaju odnosi na rušenje Tomislava Karamarka.  Tome u prilog idu i najave kako Karamarko, u slučaju da se MOST odluči na koaliciju s desnicom, a za što se zalaže ovaj dio ekipe od ''hrastovine'',  neće biti premijer, a nakon toga sve što može uslijediti je njegov stranački kraj na čelu HDZ-a. S druge strane dio mosta od hrastovine ipak želi Tomislava Karamarka koji je u stanju udovoljiti njihovim radikalnim zahtjevima i zakonima koji su za diskriminaciju.

Kome se i zašto Karamarko u Neretvi zamjerio, nije poznato, ali je sasvim sigurno kako ne uživa podršku Neretvana kakvu je imao Ivo Sanader. Na jugu Hrvatske, diljem Dubrovačko – neretvanske županije, Sander, Bebić i ekipa ostavili su traga, ali su  i tragove dobro prikrili. Neki od važnijih projekata iz tog vremena oko Pelješca su most, zemljišta oko mosta i buduće turističke zone na tom potezu. Jedna se osoba i tada, kao i danas, dobro uklopila u sve te radnje s mostom. To je Vicenco Blagaić,  jedan od najvećih donatora Mosta u ovoj kampanji, čije su firme u blokadama i stečajevima, dok je u zlatno vrijeme Iva Sandera i Luke Bebića bio na vrhuncu i planirao u Dubrovačkom primorju novi grad. A nije Sanaderu i Bebiću bio mrzak investitor.

Projekt Hrvatski san je na čekanju boljih vremena, kao što će ta bolja vremena ugledati i Pelješki most, a pogled na njega i Barba Luka iz svoje vikendice na Komarni, baš kao i mnogi koji su pokupovali zemljišta i turističke zone na tom potezu, oko Mosta.

MOST nezavisnih lista je politička stranka koja ima registrirana dva mala ogranka u Metkoviću i 19 saborskih zastupnika i 27 milijuna kuna sljedećih godina samo na temelju izbornog uspjeha. Kojega su ostvarili hineći nezavisne i neopterećene, željne novih promjena, međutim nakon niza pokazatelja sasvim je jasno kako to i nije baš tako. Izabrani vijećnici nisu neovisni, ovise o nekom imaginarnom tijelu u kojem je hrastova ideologija glavni temelj djelovanja i koje javnost nikada nije birala, za razliku od njih. Nisu ni željni novih promjena, ako iza njih stoje najiskusniji u politici i politikama svih država i sustava.  I na kraju, s obzirom na to da su tijekom kampanje imali nevjerojatnu promidžbu i pojavnost u medijima, više nego bila koja druga opcija, jasno je kako iza svega stoji i krupni kapital koji je takvu predstavu za javnost izdašno financirao.

 Božu Petrovu sada je vjerojatno najgore, jer on jedini najbolje zna tko mu je u njegovom impresivnom političkom uzletu, ali i privatno, pomogao. Što će napraviti u trenutku kada se u formiranju Vlade počnu kositi interesi svih onih koji smatraju da imaju legitimitet o toj Vladi i Mostu odlučiti. A to su tri prejake struje koje su izgradile Most, ovaj koji danas gledamo.

To su hrastovi ideolozi, iskusni neretvanski političari i krupni kapital. Svi oni imaju svoje interese u Mostu. Jedni da konačno donose zakone protiv manjina, drugi da se riješe Karamarka i vrate stranku pod svoju dominaciju, a treći da kontroliraju Vladu i zakone u korist svojih korporacija.

Ovih dana pitanje je jedino koja će struja prevagnuti ili što će se upravo te pozadinske struje dogovoriti, daleko od očiju javnosti.  Svakako će biti zanimljivo promatrati što će ''Most odlučiti,'' koga će podržati i koje će ime biti predloženo za premijera. Iako se rezultat vjerojatno već zna, treba se dogovoriti kako na terenu sve to dogovoreno, plaćeno i isplanirano na samom travnjaku realizirati. A da ne bude previše sumnjivo.

Do tada se samo treba i dalje nastaviti nadati kako će odluka o koaliciji pripasti onome tko pristane na bolne rezove i reforme. Ljudski je nadati se.

lk/st

Popularni Članci