Rekordne cijene voća i povrća, uzgajivači najavljuju porast i do pedeset posto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Mraz je u nekim krajevima gotovo uništio domaću poljoprivredu tijekom posljednjih mjeseci. Stradali su povrnjaci, pa tako na hrvatsko tržištu trenutno gotovo da i nema domaće salate, blitve i špinata, donosi Slobodna Dalmacija.

Domaće tržište bilježi rast potražnje za voćem i povrćem. Nedostatak nužno povlači veće cijene pa se mnogi žale na enormno skupo povrće, koje postaje nedostupno prosječnom hrvatskom građaninu. Cijena blitve ili salate na tržnicama je trenutačno i do 20 kuna za kilogram.

"Berbar je pomaknuta i do mjesec dana kasnije zbog hladnoće. Trenutačno na tržištu nema mlade salate i preskupa je, dok će se, primjerice, poslije davati u bescjenje jer će se spojiti dvije berbe i bit će velike količine odjednom na tržištu", objašnjava Hrvoje Gregurić, predsjednik Udruge povrtlara Hrvatske.

Država, ističe, nema strategiju razvoja povrtlarstva. "Dok god država potiče muljatore, koji na papiru imaju po stotinu hektara zemlje, a zanemaruje prave poljoprivrednike, ovdje nema sreće", ističe Gregorić za Slobodnu Dalmaciju.

Prema procjenama stručnjaka, Hrvatska, s obzirom na klimatsko-zemljopisne pogodnosti, može proizvoditi količine hrane dovoljne za 25 milijuna ljudi. Unatoč tome, godišnje uveze vrijednosti dvije milijarde dolara prehrambenih proizvoda. Svima je jasno da moramo uvoziti banane i tropsko voće, ali u Hrvatsku se uvozi i ono što se kod nas može kvalitetno proizvoditi i za što imamo komparativne prednosti.

Voće će ove sezone biti i do 50 posto skuplje nego prošle godine. Cijena jabuki i krušaka trenutno je između deset i 19 kuna, a do početka ljeta mogla bi biti i 30 kuna.

Popularni Članci