Šibenik po uzoru na Dubrovnik krenuo u obračun s bankomatima, a najavili i dodatno postroženje kriterija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Od 20-ak bankomata postavljenih u gradskoj jezgri Šibenika, samo dva imaju dozvolu konzervatora, što će, najavljuje gradska uprava, biti motiv da im se zabrani rad, kad konzervatori već nemaju mogućnost ukloniti ih iz privatnih prostora.

Naime, i Šibenik je, baš poput Splita i Dubrovnika, s početkom turističke sezone poplavljen bankomatima koji dobrim dijelom narušavaju gradsku jezgru, a pošto su medijskim prostorom zavladale otužne slike pravog lica domaćeg turizma i potrošnje, krenulo se u obračun s tvrtkama koje diljem gradova postavljaju te uređaje.

Kao prvo, iz gradske uprave poručuju da će za sve bankomate čiji vlasnici nisu ishodili dozvole konzervatora izdati zabranu rada, a s prvom sjednicom Gradskog vijeća, koja je najavljena za rujan, krenut će se u dodatno postroženje kriterija potrebnih za postavljanje uređaja, piše portal Novac.hr.

Naime, gradska uprava Šibenika odlučila je da će za postavljanje bankomata, uz dozvolu konzervatora, u budućnosti trebati dobiti i dozvolu za korištenje javne površine, za što je potrebno izmijeniti, odnosno dopuniti postojeću Odluku o komunalnom redu.

- Bankomati se uglavnom postavljaju unutar privatnih prostora, no korisnici mu ipak pristupaju s javne površine, zbog čega ćemo uvesti da je za postavljanje bankomata potrebno dobiti i dozvolu Grada - najavljeno je iz uprave Šibenika, iz koje poručuju da će odluka na snagu ipak stupiti tek od sljedeće sezone jer je za izmjene Odluke o komunalnom redu potrebno dobiti suglasnost Gradskog vijeća, što na redu ne može biti prije rujna.

Za korištenje javne površine u ovom je slučaju predviđeno odrediti naplatu, no ona bi, poručuju iz Grada, trebala biti simbolična.

Po tumačenju gradske uprave, ideja Grada nije dodatno zaraditi na postavljanju bankomata, već natjerati vlasnike da obavezno moraju proći formalno-pravnu proceduru prije postavljanja uređaja, koju su dosad zaobilazili.

Doduše, ta je procedura, barem u smislu ishođenja dozvola od strane konzervatora, i dosad postojala, no očito je se nitko nije držao - niti su je odgovorni kontrolirali, donosi Novac.hr.

Popularni Članci