Slavko Tucaković imenovan za glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Slavko Tucaković imenovan za glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske.

Uvodno je predsjednik HVZ-a Ante Sanader predstavio novi djelokrug rada kojeg provodi Hrvatska vatrogasna zajednica od početka ove godine, preuzevši poslove vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja je prestala s radom.

„Od početka 2020. godine postat ćemo Središnji državni ured za vatrogastvo što su vatrogasci čekali od 1993. godine“, rekao je predsjednik Sanader i dodao kako smo napokon dočekali da je glavni vatrogasni zapovjednik u HVZ-u te da je vatrogasno zapovjedništvo pod jednom vertikalom.

O pripremama za protupožarnu sezonu govorio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazavši kako je HVZ, kao nositelj Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini, u pregovorima s ostalim sudionicima. „Ove se godine u izvršenje uključuju i Ministarstvo turizma te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a za poslove vatrogastva u ovoj je godini rezervirano 40 milijuna kuna iz sredstava općekorisnih funkcija šuma, 25 milijuna za provođenje Programa aktivnosti te gotovo 315 milijuna za financiranje javnih vatrogasnih postrojbi“, rekao je Tucaković.

Naveo je da se kroz nekoliko dana očekuje potpisivanje Sporazuma između HVZ-a i Ministarstva unutarnjih poslova oko preuzimanja poslova vatrogastva kao i da se intenzivno radi na donošenju novog Zakona o vatrogastvu.

„Njime će se nastojati regulirati nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice te poboljšati radnopravni status svih vatrogasaca, kako profesionalnih tako i dobrovoljnih. Naime, vatrogastvo u Hrvatskoj ima preko 150 godina dugu tradiciju i važan je segment u društvu“, rekao je Tucaković.  

Pričajući o dosadašnjem radu vatrogasaca od početka godine, naglasio je kako je odrađeno već preko 200 požara otvorenih prostora sa sedam podizanja kanadera, gdje se pokazalo da niti u jednom trenutku sustav nije zakazao iako se radi o prijelaznom razdoblju za hrvatsko vatrogastvo. Na kraju konferencije zapovjednik Tucaković je pozvao javnost da bude svjesna opasnosti koja prijeti prilikom spaljivanja biljnog otpada te građane pozvao na savjesno ponašanje.

Popularni Članci