ŠOKIRAO JE DRSKI ODGOVOR Dubrovkinja aktivisticama protiv Istanbulske postavila pitanje i doživjela neugodnost

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitateljica
Kao i u ostatku Hrvatske, i u Dubrovniku neki aktivisti prikupljaju potpise za organiziranje referenduma protiv Istanbulske konvencije, međunarodnog dokumenta koji je veliki korak naprijed u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Tako su aktivisti posljednjih dana postavili svoje štandove na prometnim lokacijama, između ostaloga i ispred trgovine Tommy u Lapadu. Čini se kako im ne ide dobro pa su aktivisti skloni tome da ljude zovu i 'vuku za rukav' kako bi im dali potpis.

Jedna Dubrovkinja, nakon što su je zamolili da im da svoj potpis, ljubazno im je pristupila i zamolila ako bi joj mogli objasniti razlog. Kako je ispričala za Dubrovački dnevnik, samo ih je ljubazno zamolila da joj objasne zašto traže njezin potpis i koji je razlog zbog kojega bi se trebao organizirati referendum protiv Istanbulske konvencije.

'Nisam ni na jednoj strani. Zapravo me zanimalo imaju li mi aktivisti kakav dobar argument za ponuditi kako bih im dala potpis, nemam ništa protiv toga. No, ovakvoj drskosti se nisam nadala,' prepričava Dubrovkinja.

Na samo pitanje zašto bi trebala potpisati, jedna aktivistica vidno uznemirena okrenula je glavu, unatoč činjenici što im je Dubrovkinja pristupila. Druga je promrmljala sebi u bradu: ''Mi znamo zašto trebate potpisati, a ako vi ne znate, onda ništa.''

'Nakon što sam je zamolila da ponovi to što je rekla, zapravo više šokirana njenim odgovorom,  rekla  je kako nije ništa rekla,' prepričava Dubrovkinja.

'Od ljudi koji su u neku temu uključeni do te mjere da za uspjeh svoje ideje volontiraju i prikupljaju potpise, očekuje se barem da znaju objasniti zašto to rade i da se pristojno ponašaju s ljudima od kojih nešto traže,' zaključila je. 

No, s druge strane, možda je aktivistica zaista i rekla najbolje moguće objašnjenje ludila oko Istanbulske, odnosno nije rekla argument zbog kojeg je protiv međunarodnog dokumenta kojemu je cilj smanjiti nasilje nad ženama. Nije ponudila argument jer ga jednostavno nema. Barem nema logičnog argumenta ili bilo kojeg koji graniči s razumom.  Ne postoji ništa logično u povezivanju dokumenta koji definira termine u okviru nasilja nad ženama sa svim onim čime fanatici straše narod.

Popularni Članci