SPASITE JADRAN Ovdje potpišite peticiju protiv plastike kojom je Sredozemlje zatrpano

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer/Goran Mratinović
U sklopu mediteranske turneje Više Mediterana, manje plastike, Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III stigao je u Rijeku upozorivši na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu. 

U sklopu mediteranske turneje Više Mediterana, manje plastike, Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III stigao je u Rijeku upozorivši na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu. 

Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sad pluta 1455 tona plastike.

"Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama. Stanje je krajnje alarmantno i tome moramo stati na kraj! Pozivamo građane da potpišu našu peticiju te da kažu ne plastici za jednokratnu upotrebu!", rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.

Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi. Greenpeace je objavio izvještaj Sredozemlje zatrpano plastikom koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80% morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

"Ovih tjedana i mjeseci dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici, pozivamo ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja! Fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj. Posebno tražimo da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obaveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada", istaknuo je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Peticiju možete potpisati OVDJE

Izvor: h-alter.org

Popularni Članci