VREMENSKA PROGNOZA Stigao 'najzimskiji' tjedan ove zime

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Nakon dosadašnje prilično blage i snježno siromašne zime, veljača je vratila bar neku nadu zimoljupcima.

I utorak će u cijeloj zemlji biti oblačan, hladan i vjetrovit uz česte oborine. Na kopnu snijeg, na Jadranu kiša, češća i jača u Dalmaciji dok će se na sjevernom Jadranu poslijepodne razvedravati. Na kopnu osim padanja snijega, očekujemo i stvaranje, odnosno u gorju podebljavanje, snježnog pokrivača. Tako je u nizinama moguće između 10 i 20 centimetara, a u gorju od 20 do 40 centimetara novog snijega. Duž većine obale puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

U srijedu će na kopnu biti hladno, samo u Slavoniji uz još malo snijega. Na zapadu tijekom cijelog dana ostaje suho, a poslijepodne će se čak razvedravati. Moguće je da se to razvedravanje poklopi sa zalaskom sunca te da bude prekrasnih prizora crvenog neba. U četvrtak na zapadu ujutro vrlo hladno, ispod -5 °C, u gorskim krajevima i ispod -10 °C. Bit će magle koja se lokalno može dulje zadržavati. Slično i u petak, dok vikend donosi zatopljenje i nešto novih oblaka koji u nedjelju mogu donijeti malu količinu lokalne kiše, donosi Rtl.

Na Jadranu će u srijedu, četvrtak i petak biti pretežno sunčano, ali i prilično hladno, osobito ujutro kad će se temperatura sasvim približiti, moguće i dosegnuti 0 °C. Uz to, puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koje će dodatno rashlađivati. Za vikend osjetno toplije, ali, kao i na kopnu, uz nešto više oblaka, pa je u nedjelju moguće malo kiše. 

U svakom slučaju, zakoračili smo u pravi zimski tjedan kakvog ove zime, do sada, još nismo imali. Moguće je, iako još uvijek pomalo nezahvalno za prognozirati, da će ovo biti i najzimskiji tjedan uopće ove zime. Naime, neki od boljih meteo modela naklonjeni su nešto toplijoj drugoj polovini veljače, a 1. ožujka, znamo, klimatološki već počinje proljeće.

Popularni Članci