STIŽE HLADNOĆA Dio Hrvatske u crvenom, meteorolozi upozoravaju na opasnosti od niskih temperatura

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Novi val hladnoće već je stigao u naše krajeve zbog čega nam se, iako termometri ne pokazuju drastično niske temperature, čini da je mnogo hladnije nego što jest.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju Meteoalarma.

I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti minusa i neuobičajene niske temperature, a prije toga će osjećaj hladnoće pojačavati često jaka i olujna bura, gdjekad i s orkanskim udarima. Češće i obilnije kiše bit će na jugu, gdje će se do petka zadržati većinom umjereno i jako jugo, dok će sjevernije biti i kiše i snijega.

Tijekom nedjelje počinje dotok hladnog zraka direktno iz srca Sibira, javlja Istramet. "Bura će jačati, a temperature zraka naglo će se sniziti, što će označiti početak perioda iznimne hladnoće", pišu, prenosi Index.

"Početkom idućeg tjedna bit će iznimno hladno. Minimalne vrijednosti temperature snizit će se ispod -10 °C, a maksimalne dnevne vrijednosti mogle bi se na većem dijelu područja zadržavati ispod 0 °C, što je rijetkost za naše podneblje. Temperature bi u dijelovima zemlje mogle pasti i do -19 stupnjeva.

U kombinaciji sibirskog zraka i toplog Sredozemlja, izgledan je razvoj ciklona. Njihove putanje prema svemu sudeći bit će južnije od Genovskog zaljeva, a samim time veća mogućnost snježnih iznenađenja postojat će u Dalmaciji i na otocima.

Nakon prelaska sibirskog zraka preko toplog Jadrana i na talijanskoj obali moglo bi biti snijega", piše Istramet.

Popularni Članci