STIŽE JUŽINA Nemojte se iznenaditi ako vas zaboli glava

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
Jučer mraz i bura, danas južina! Iako su ovo zapravo tipične jesenske situacije, to nam saznanje ne pomaže da ih doživimo neprimjetno ili da se ne potužimo kolegama i prijateljima da ih baš i ne podnosimo lako. 

BIometeorolozi poručuju da se pogoršanje očekuje u drugom dijelu dana, da su kod kroničnih bolesnika moguće manje smetnje vezane uz njihove bolesti, a kod meteoropata umor i slabija koncentracija, piše RTL.

Poremećaj će se danas sredinom dana nalaziti u Alpama. Ispred njega kod nas će ojačati jugo i jugozapadnjak s kojima će se ovdje gomilati oblaci. 

Već od jutra temperatura će biti znatno viša nego jučer, ali to ne znači nužno da će biti toplije. Pred nama je naime vjetroviti dan, u kopnenom području puhat će jugozapadni vjetar koji će u Podravini i Međimurju i na većim nadmorskim visinama imati i olujne udare. Na moru jugo u jačanju, na Kvarneru i Kvarneriću bit će vrlo jako. Jutarnja magla očekuje se prije svega u Posavini i kotlinama zapadne Slavonije. 

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sve više oblaka, a kasno navečer očekuje se i kiša, najprije u Međimurju i na varaždinskom području. I dalje vjetrovito i zbog vjetra prohladno! 

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu u drugom dijelu dana porast naoblake, ali će se zadržati suho. Puhat će slab južni vjetar, u zapadnoj Slavoniji umjeren jugozapadnjak, a temperatura će dosegnuti 22.

I na srednjem i južnom Jadranu očekuje se naoblačenje, i to s juga gdje su već prema večeri mogući i sporadični pljuskovi! Jugo uz obalu umjereno, na otvorenom nešto jače, i more u jačanju na umjereno valovito. Temperatura zraka malo viša nego danas, i do 24.

Na sjevernom Jadranu i u gorju popodne već umjereno i pretežno oblačno, a kiša će se s riječkog područja polako širiti, do kraja dnaa već se očekuje u većem dijelu Istre i Gorskog kotara. Uz umjereno i jako jugo bit će prilično neugodno, a udari vjetra u gorju mogu biti i opasni, prije svega za vožnju na nekim dionicama autoceste Rijeka Zagreb. 

U četvrtak će se kiša proširiti na cijelu unutrašnjost, padat će svega nekoliko sati, a do kraja posvuda dana i prestati. U petak počinje stabilno, sunčano i suho razdoblje u kojem će temperatura ponovno rasti.

Sličan scenarij i na moru, u četvrtak prolazna kiša i okretanje vjetra kroz lebić na buru. Ali ne osobito snažnu. Slijedi toplije i sunčanije razdoblje bez značajnog vjetra. Dobro će doći nakon današnjeg dana koji će biti prilično neugodan. Jugo će na mahove dosegnuti oko 75 kilometara na sat, najjače na uobičajenim dijelovima Jadrana - Kvarneriću i Kvarneru. Udari jugozapadnog vjetra u Podravini, Međimurju i na zagrebačkom području mogli bi dosegnuti oko 60 kilometara na sat, u gorju oko 90, a iznad 1000 metara i do 125 kilometara na sat.  

Popularni Članci