STIŽE TREĆA ‘MARČANA BURA’ Nakon idealnog vikenda slijedi ružna promjena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Tijekom vikenda će diljem Hrvatske biti sunčano i iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka uglavnom oko 20 °C, te ujutro uz sve rjeđi mraz u unutrašnjosti i buru na Jadranu, najavio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

No, navodi, već početkom novog tjedna stiže nova promjena, većinom s kišom, ponegdje i grmljavinom, u gorju i sa snijegom. U unutrašnjosti će puhati jaki sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti i još jača i dugorajnija bura na Jadranu.

“Valja upozoriti i na daljnju obavezu zimske opreme za vozila, koja će putnicima kroz gorsku Hrvatsku vrlo vjerojatno dobro doći potkraj ponedjeljka i u utorak”, kaže Vakula.

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, uz slab vjetar te najnižu jutarnju temperaturu zraka od -2 do 3 °C i najvišu poslijepodnevnu oko 19 °C.

Subota će u središnjoj će Hrvatskoj proteći uz sunčano, mirno i danju ugodno toplo vrijeme. Uutro još ponegdje slab mraz uz najnižu temperaturu između -1 i 2 °C.

Sunčano će biti i na zapadu zemlje, ali ipak uz nešto vjetra. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita ujutro mjestimice do jaka, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura većinom od 17 do 22 °C, a ujutro po kotlinama gorske Hrvatske još će uvijek biti blagih minusa.

Oko 0 °C u subotu ujutro ponegdje može biti i u nekim kotlinama u unutrašnjost Dalmacije, a uz obalu najniža temperatura od 8 do 12 °C. Danju sunčano s najvišom temperaturom između 19 i 23 °C. Ujutro slaba i umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu često i jugozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more, prenosi Net.hr.

Gotovo isto i na krajnjem jugu Hrvatske – obilje sunca, u početku bura, a zatim zapadnjak i jugozapadnjak uz najvišu temperaturu oko 18 °C na nekim otocima do oko 23 °C u dolini Neretve.

Nedjelja će također biti sunčana i topla, no već u ponedjeljak stiže naoblačenje s kišom te sjeveroistočni vjetar i zahladnjenje. U noći na utorak i u prvom dijelu utorka prestat će oborine, a sredinom tjedna bi se trebali razmaknuti i oblaci.

I na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano, uz vjetar s mora, u ponedjeljak i jugo. Krajem ponedjeljka na sjevernom Jadranu naoblačenje s kišom i jakom burom, poznatom i pod nazivom “treća marčana”. U utorak će se ta bura, gdjegod i olujna, te oblaci s kišom, moguće i grmljavinom – proširiti na cijeli Jadran. U srijedu bi još moglo biti kiše, osobito na jugu, a zatim slijedi sunčanije vrijeme, prognozira meteorolog HRT-a.

Popularni Članci