ŠTRAJK IDE DALJE Moraju li roditelji slati djecu u školu zbog nadoknade?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Štrajk u školama još uvijek traje i ne zna se kad će djeca opet krenuti u školu. Dogovor sindikata i vlade nije ni na pomolu, ali jedno je sigurno - jednom kad štrajk završi, škole će morati održati nadoknadu propuštene nastave - bilo skraćivanjem školskih praznika, organiziranjem nastave subotama ili produljenjem školske godine.

Iz Indexa su pitali Ministarstvo znanosti i obrazovanja jesu li roditelji obavezni slati djecu u školu na nadoknadu i mogu li snositi ikakve sankcije ako ih ne budu slali u školu.

"Člankom 48. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  propisano je da se odgojno-obrazovni rad ostvaruje u pravilu u najmanje 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana, odnosno 32 nastavna tjedna. Dakle, tijekom nastavne godine mora se odraditi utvrđeni minimalni broj nastavnih dana, odnosno tjedana. Nadoknada nastavnih dana održava se prvenstveno zbog učenika i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet", odgovorili su iz Ministarstva.

Nisu dali konkretan odgovor na pitanje mogu li snositi ikakve sankcije ako ne budu slali svoju djecu u školu bilo subotama ili za vrijeme praznika te nakon predviđenog kraja nastavne godine. Umjesto toga, samo su kratko odgovorili kako "Ministarstvo ne može prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete".

Kontaktirali su i škole diljem zemlje.

Ravnateljica zagrebačke OŠ Petra Zrinskog, Mirjana Jermol, za Index je rekla da roditelji sami moraju odlučiti hoće li slati djecu na nadoknadu ili ne.

Ravnatelj Ivica Tomljanović iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Virovitici Indexu je rekao da ne zna odgovor na to smiju li roditelji ne slati djecu na nadoknadu nastave.

Ravnateljica OŠ Milan Amruš iz Slavonskog Broda, Nataša Čošić, rekla je da je većina učitelja u štrajku te da su kod njih roditelji solidarni s učiteljima pa ne šalju djecu u školu, dok za učenike s teškoćama organiziraju skrb.

"O nadoknadi će se odlučivati na razini županije. Kroz tjedan, dva kreću županijska vijeća za ravnatelje pa vjerujem da ćemo u dogovoru s Ministarstvom i županijom sve dogovoriti. Samo čekamo da završimo štrajk, kako bismo mogli vidjeti za nadoknadu", rekla je Čošić.

Popularni Članci