Štrajk radnika Croatia Airlinesa kreće u srijedu, ovo su letovi koji se ne smiju zaustaviti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Na poziv Uprave Croatia Airlinesa danas je održan još jedan sastanak rukovodstva tvrtke sa sindikatom ORCA, koji je najavio štrajk s početkom u srijedu 8. kolovoza2018. u 6 sati ujutro.

Uprava tvrtke pozvala je sindikat ORCA na razgovor s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrano prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja. Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti.

Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti.

S obzirom na ishod današnjeg sastanka Uprava Croatia Airlinesa nastavlja poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka, donosi RTL.

Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije.

"Treba naglasiti da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa te da je poštovana i Promemorija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine. U navedenom razdoblju zaposlenicima Croatia Airlinesa ni u jednom trenutku nisu bila uskraćena prava, koja su dogovorena tim Kolektivnim ugovorom. U istom tom razdoblju su i sindikati, uključujući i ORCU, prešutno prihvatili situaciju u kojoj su se primjenjivale sve odredbe Kolektivnog ugovora koji je istekao, a pritom su plaće rasle zbog pojedinih odredbi ugovora koje višestruko vrednuju radni staž, te su redovito isplaćivane i poštivane i sve druge odredbe istog ugovora.  

Uprava Croatia Airlinesa i ovom prilikom ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci, kad su putnički promet i profitabilnost gotovo devet puta manji. Kompanija nema financijskih mogućnosti da izdvoji dodatnih 53 milijuna kuna godišnje i ispuni više od 150 zahtjeva sindikata ORCA, a dogodi li se stvarno štrajk takvih mogućnosti neće biti ni u budućnosti.

Podsjetimo, sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada", piše u priopćenju. 

Letovi koji se ne smiju zaustaviti ni za vrijeme štrajka: OU 4416 Zagreb - Frankfurt OU 4436 Zagreb - München OU 440 Zagreb - Beč OU 464 Zagreb - Zürich OU 490 Zagreb - London OU 413 Frankfurt - Split OU 4437 München - Zagreb OU 441 Beč - Zagreb OU 465 Zürich - Zagreb OU 491 London - Zagreb OU 412 Split - Frankfurt OU 411 Frankfurt - Zagreb OU 418 Dubrovnik - Frankfurt OU 419 Frankfurt - Dubrovnik OU 368 Zagreb - Skoplje OU 369 Skoplje - Zagreb OU 344 Zagreb – Sarajevo OU 345 Sarajevo - Zagreb OU 369 Skoplje - Zagreb OU 656 Zagreb - Split OU 651 Split - Zagreb OU 661 Dubrovnik - Zagreb OU 664 Zagreb - Dubrovnik

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ovo-su-letovi-croatije-airlines-koji-se-ne-smiju-zaustaviti-ni-za-vrijeme-strajka-1262626 - www.vecernji.hr

Sve informacije putnicima redovno će se objavljivati i ažurirati na kompanijskoj web stranici www.croatiaairlines.hr, a za detaljne informacije dostupan je i Kontakt centar (072 500 505, +385 1 66 76 555

Popularni Članci