ŠUTNJA JE PREKINUTA Na vrata Ministarstva stigla su svjedočanstva žena o iskustvima iz hrvatskih bolnica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Članovi Udruge Roda - roditelji u akciji u deset sati u Ministarstvo zdravstva odnijeli su 400 pisama sa iskustvima žena iz hrvatskih bolnica.

"Zatražit ćemo žurni sastanak s ministrom. Ovdje možete vidjeti izjave 400 žena kako se radi, tako se radi u svakoj bolnici, u svakom gradu, čak i u privatnim klinikama. Bol žene se ne doživljava jednako vrijednom, zdravstveni radnici je ne doživljavaju kao bol muškarca", rekli su iz Rode prenosi Index.hr.

Odneseno je 400 svjedočanstava, ali sudeći po komentarima na društvenim mrežama stvarno stanje je puno gore.

"Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem. Javnosti je već puna kapa, pritisak javnosti, medija i svake žene bit će dovoljan da ovo izguramo do kraja", rekla je predstavnica udruge Roda za Index.hr.

"Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju.

Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE", stoji u pozivu na Facebook stranici udruge.

Podsjetimo, sve je započelo istupom mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić koja je šokirala javnost informacijom kako joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja u splitskoj bolnici odrađena bez anestezije, a doktori i sestre su je vezali.

Popularni Članci