Svjetska Banka Hrvatskoj predviđa rast BDP-a sljedeće godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Svjetska banka u svojem redovnom izvješću o trendovima i izgledima u gospodarstvu za 10 najmlađih članica Europske Unije i Hrvatsku (EU11 Regular Economic Report) 2013. predviđa pad BDP-a, a rast tek sljedeće godine.

U izvješću se navodi da da Hrvatsku ali i zemlje u regiji u 2013. godini očekuje pad BDP-a na godišnjoj razini za 0,4 posto, ali do kraja godine može se očekivati početak oporavka, koji bi u 2014. godini Hrvatskoj omogućio gospodarski rast za 1,5 posto. O razlozima optimističnih procjena ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Mađarević Šujster

"Da je broj zaposlenih iz registra veći u prvom kvartalu ove godine u odnosu i na prvi kvartal 201. i 2012. što znači da je povećano zapošljavanje."Među pozitivnim kretanjima u 2012. Mađarević Šujster je istaknula činjenicu da je prvi put zabilježen suficit na tekućem računu bilance plaćanja, no, upozorava, to nije posljedica velikog rasta izvoza, već rezultat znatne manjeg uvoza zbog manje osobne potrošnje i nižih investicija.

Inače, prema prognozama Svjetske banke samo tri zemlje područja EU11 i ove godine biti u recesiji, i to Slovenija, Češka i Hrvatska.

Izvor: Media Servis

Popularni Članci