TKO JE 'BRKIĆEV DEČKO' IZ DUBROVNIKA? Bio je šef Uprave tvrtke koja je pošla u stečaj, donirao je Bandiću 35 tisuća kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL
Obojica važnih aktera vezanih uz curenje povjerljivih informacija iz policijskih istraga, Blaž Curić, kum Milijana Brkića, i poduzetnik Nikola Sulić, kojeg je Milijan Brkić odgovarajući na novinarsko pitanje nazvao “moj dečko”, donatori su izbornih kampanja.

Blaža Curića, vozača u Ministarstvu poljoprivrede osumnjičenog da je bivšem policajcu i autoru lažnih SMS-ova Franji Vargi dojavio da je pod policijskom obradom i savjetovao mu da sakrije dokaze, pronašli smo na popisu donatora HDZ-ove izborne kampanje na parlamentarnim izborima u jesen 2015., kada je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko, piše Jutarnji.hr.

Curić je, prema HDZ-ovu službenom izvješću o financiranju kampanje, u studenome 2015. toj stranci donirao 5000 kuna.

Curić je u to vrijeme bio jedan od izdašnijih donatora HDZ-ove izborne kampanje iz reda fizičkih osoba. Naime, prema financijskom izvješću, većina fizičkih osoba donirala je tada HDZ-ovu kampanju sa po 2000 kuna. 

Curić nije donirao HDZ-u samo u izbornim kampanjama, već je i u ožujku 2015. donirao 1000 kuna za redovni rad stranke. 

Nikolu Sulića, inače Dubrovčanina, koji je prema pisanju tjednika Nacional upozorio jednu od plaćenih pružateljica seksualnih usluga Saru Sikirić da je pod policijskim nadzorom i priznao joj da je tu povjerljivu informaciju dobio “iz prve ruke” od tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića Jutarnji.hr pronašao je na popisu donatora predsjedničke kampanje Milana Bandića.

Sulić je Bandićevu predsjedničku kampanju financirao sa 35.000 kuna. Zagrebački se gradonačelnik krajem 2009. i početkom 2010. natjecao na izborima za predsjednika države i izgubio od Ive Josipovića.

U to vrijeme Sulić je bio suvlasnik i predsjednik uprave B.P. Grupe za proizvodnju i prodaju piva sa sjedištem u Buzetu, a nad tom je tvrtkom 2016. proglašen stečaj.

Iako i danas radi kao savjetnik uprave Istarske pivovare iz Buzeta, Sulić ima zagrebačku adresu. Prije pivskog biznisa, do 2008. bavio se nekretninskim i građevinskim poslovima u Zagrebu. Sulića su 2015., kako neslužbeno doznaje Jutarnji.hr  tužitelji USKOK-a ispitali kao jednog od brojnih svjedoka u istrazi u aferi Agram u kojoj su Bandić i suradnici optuženi za više kaznenih djela. Ispitivan je upravo o okolnostima financiranja Bandićeve predsjedničke kampanje za koju su donacije prikupljanje i dvije godine nakon svršetka predsjedničkih izbora. 

Nikola Sulić je prema prošlotjednom pisanju Nacionala u prvih šest mjeseci 2011., prije otvaranja istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu, telefonski kontaktirao s čak osam osoba iz policije i obavještajnih službi, među kojima je i tadašnji zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić s kojim se u tome razdoblju čuo čak 64 puta. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo iz još uvijek nerazjašnjenih razloga nije naložilo njegovo ispitivanje u istrazi o elitnoj prostituciji.

Zanimljivo je da je i Sulićev poslovni partner, suvlasnik B.P. Grupe za proizvodnju i trgovinu pivom, Vjekoslav Čedomil Osvaldić u studenome 2011. u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, vozeći pijan službenim automobilom prošao kroz crveno i na pješačkom prijelazu ozlijedio dvije djevojke te potom pobjegao s mjesta nesreće.

Policija ga je pronašla, ali ga je sud oslobodio krivnje, uz obrazloženje da djevojke nisu imale teže ozljede.

Istarska pivovara u Buzetu, u kojoj Nikola Sulić radi kao savjetnik uprave, u rujnu 2015. u čast predsjedničina posjeta Istri proizvela je pivo “Kolinda”. Iako je tim potezom očito želio impresionirati predsjednicu, ni njega ni njegovu bivšu tvrtku B.P. Grupu nismo pronašli na službenom popisu donatora njezine kampanje.

Izvor: Jutarnji.hr

Popularni Članci