Tonino Picula: Hrvatski otoci su postali neizostavan dio politika EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Čak deset hrvatskih otoka, od ukupno pedeset naših naseljenih, sudjeluje u pilot projektima energetske tranzicije koje je raspisalo Tajništvo za otoke Europske komisije, što Hrvatsku čini najuspješnijom članicom EU u tom natječaju.

Cresu, Iloviku, Lošinju, Malim Srakanama, Susku, Unijama, Velikim Srakanama te Braču, Hvaru i Korčuli tako je omogućeno da se pripreme na korištenje obnovljivih izvora energije, što će im pomoći da očuvaju okoliš, kao i da podignu kvalitetu života.

No, do prije malo više od godine dana nije bilo izvjesno da će takvog natječaja, a ni Tajništva za otoke, ustvari biti.

„Riječ je o rezultatu višegodišnjeg rada“ tumači rođeni Lošinjanin i Šibenčanin po odrastanju, SDP-ov hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula.

„Cijeli sam život osjećao obvezu svojim otočanima, a kad sam 2013. godine prvi put izabran u EP, shvatio sam da otoci ustvari uopće ne postoje kao samostalna tema u Europskoj uniji, Komisiji ni Parlamentu," kazao je.

Picula je zbog toga s kolegama u EP-u odlučio inicirati donošenje Rezolucije o posebnoj situaciji otoka, kojom je Europski parlament priznao potrebu donošenja posebnih politika koje se odnose na stanovnike otoka.  

Nakon iniciranja i osnivanja Parlamentarne međuskupine za otoke u EP - prvog službenog tijela EU za otoke, kroz lobiranje i višegodišnji rad na temi, inicirao je i osnivanje Tajništva za otoke Europske komisije te svojim prijedlogom akcijskog plana i amandmanom  na europski proračun osigurao financiranje i podršku energetskoj tranziciji hrvatskih i europskih otoka. Otoci su tako postali trajnim dijelom politika Europske unije.

Prije kraja tekućeg mandata u Europskom parlamentu, Picula je s kolegama iz Međuskupine za otoke započeo proces pregovora s Komisijom o povećanju proračuna budžeta za otoke za dodatnih sto milijuna eura, za koji se nada da će uspjeti realizirati u sljedećem mandatu, nakon izbora za Europski parlament koji se održavaju ove nedjelje, 25. svibnja. „Pozivam sve otočane i hrvatske građane da izađu na izbore za EP ove nedjelje i daju mi podršku da nastavim s radom za hrvatske otoke u Europskoj uniji, kako bi otoke sačuvali za budućnost, a otočanima osigurali ravnopravnost s ostalim hrvatskim građanima“, zaključio je Picula.

Popularni Članci