TRI GODINE KOLINDINE VLADAVINE Građani su joj zamjerili potez koji je napravila u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
'Ja bih ocjenu njenog mandata za sada sveo negdje između dva i tri. Ona jest popularna, bar kod dijela građana, ali efekti njezina obnašanja dužnosti su vrlo, vrlo siromašni', ističe politički analitičar Ivan Rimac.

Na nju su ljute udovice, razočarala je desnicu, kritizira je ljevica, a nije u nekoj ljubavi ni s premijerom. Ali zato jest s onima koji se jedini broje. S biračima. Nakon tri godine Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek je najpopularnija političarka i baš danas slavi tu treću obljetnicu inauguracije.

2015. - knedla u grlu. Postala je prva hrvatska predsjednica. Na inauguraciji među mnogim zanimljivim licima bio je i tada srbijanski premijer Aleksandar Vučić. A baš je njegov ponovni dolazak u Zagreb prije tri dana bio nasmjeliji potez predsjednice u tri godine, piše RTL.

"Nisu jasni ni motivi zašto je baš u ovom trenutku zvala predsjednika Vučića, ali nije baš ni izvjesno da je Hrvatska napravila sebi ikakvu novu poziciju - bilo međunarodnu, bilo bilateralnu sa Srbijom", analizira politički analitičar Ivan Rimac.

Predsjednica vodi drukčiju vanjsku politiku od Vlade. Okrenula se zemljama Višegradske skupine, Americi, Rusiji.

Kod Putina je otišla bez ministrice vanjskih poslova, a u SAD prvi put bez ikoga i da je itko znao. Susrela se s britanskom kraljicom, kao i njezin suprug Jakov, koji je izrezan sa službene fotografije. Ruku je stisnula njemačkoj kancelarki, i dva puta Donaldu Trumpu.

Poput plutajućeg LNG terminala na hrvatskom otoku Krku, o čemu je "diskutirala" s američkim predsjednikom.

"Često su ti posjeti bili vrlo loše pripremljeni, da ne kažem neku ružniju riječ. Njena vanjska politika je u mnogo čemu bila kontroverzna. Između ostalog i zbog toga što je vukla samostalne poteze bez koordinacije s Vladom bilo da se radilo o Vladi premijera Milanovića ili Vladi Andreja Plenkovića", ističe Rimac.

U tri godine - tri premijera. Dvojici je dala mandat za sastavljanje Vlade, Oreškoviću i Plenkoviću. A onda politika neslaganja. Od šefa tajne službe, preko broja zaposlenih i nezaposlenih, demografije. Predsjednica voli kritizirati Vladu - ali šakom o stol, kako je najavljivala, još nije lupila.

Obećala je da će svima biti bolje, da će Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih, ali i da će ured preseliti u Visoku. "Moja jest želja da preselim ured jer se osjećam izolirano od ljudi", kazala je.

Da izolirana ne bi bila odlučila je ured seliti. U tri godine - trinaest puta. Posljednja je bila Krapinsko-zagorska županija.

"Nejasno je opet što se time postiglo, iste je efkte mogla postići kao i što je učinio primjerice predsjednik Mesić u svoja dva mandata posjetima određenim dijelovima Hrvatske", analizira Rimac.

Kolinda Grabar-Kitarović na izborima je pobijedila Iva Josipovića s 32.000 glasova više. Evo što građani misle tri godine kasnije. 

"Imamo najlepšu predsjednicu, ne mora biti pametna", kazao nam je jedan građanin.

"U Dubrovniku je dijelila svoje slike u vrtiću. Mislim da bi stvarno stvarno mogla biti bolja", ističe građanka.

"Ja sam mislio da će učiniti da živimo kao u normalnom životu. Slabo živimo u takvom životu", smatra građanin.

"Poprilično je aktivna na utakmicama. I baš se vidi da je od naroda. Nije ona ono građani i građanke, nego je Hrvatice i Hrvati, a to nam treba - taj duh. I dobro je odjevena svakako", kaže građanka.

U tome se svi slažu: predsjednica ima besprijekoran stil i uvijek je upečatljiva - a pritom reklamira hrvatske dizajnere. Ali svi se slažu i da joj isprika za srpske čokoladice nije trebala.

Popularni Članci