U splitskom i dubrovačkom akvatoriju nekoliko manjih pomorskih nezgoda; traga se za nestalim nautičarem kod Visa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U splitskom i dubrovačkom akvatoriju, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u subotu je zabilježila nekoliko pomorskih nezgoda srednjeg i nižeg značaja uzrokovane jakim nevremenom.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastukture izvijestili su kako se nastavlja potraga za nestalim nautičarem, državljaninom Nizozemske, N.Dž. (1956.), koji je u subotu kod otoka Visa pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom "Anja". Prema izjavi druge i jedine članice posade, V.B. (1967.), državljanke Hrvatske, nesreća se dogodila u subotu oko 14:30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo sa palube u more nedaleko otoka Visa.

Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. Članica posade pomoć je uspjela dozvati oko dva sata nakon nesretnog događaja jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestili su kako je potraga započela u subotu od 16:45 kada je MRCC Rijeka koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa 'Pilatus' iz sastava Obalne straže RH.

Helikopter Obalne straže RH nije uspio evakuirati članicu posade jedrilice pa su službenici Lučke kapetanije Split u 20:25 sati uspjeli su doploviti do jedrilice koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu.

Tijekom noću su bili nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage, a koordiniranu potragu MRCC Rijeka nastavila je u nedjelju ujutro angažiranjem broda Obalne straže RH "Faust Vrančić", koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se uključile brodice Lučke kapetanije Split i Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 6:25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa 'Pilatus', iz sastava OSRH.

Potraga je za sada bez rezultata.

Popularni Članci