Učenici zaključani pod diktaturom ravnatelja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.gimnazija-sedma-zg.skole.hr
Neporeciva je promjena koja je zadesila škole odnosno profesore pojavom tehnologije te manjkom zainteresiranosti učenika za sadržaj koji im se nudi, no mjere koje pojedini ravnatelji uvode graniče sa zdravim razumom.

Naime, Večernji list donosi priču o ravnatelju Klasične gimnazije u Zagrebu koji je donedavno bio omiljen profesor hrvatskog jezika i književnosti, a danas se polaznici gimnazije žale na njegovu tiraniju.

„Zato što ja tako kažem!“ odbrusio je Dario Budimir, ravnatelj Klasične gimnazije, učenicima nakon što su se usudili zatražiti objašnjenje njegovih novih mjera koje su suprotne statutu škole i propisanim zakonima.

Iza vrata je kaos!

Otkako je došao na novu poziciju, Budimir provodi tiraniju i krši zakone, tvrde učenici. Informacija je potvrđena iz različitih odjela škole koji tvrde kako se iza zatvorenih vrata događa kaos. Kažu kako ravnatelj učenike drži pod ključem, a profesorima je izdao naredbu da svaki njihov izlazak na toalet bude detaljno zapisan – sat i točna minuta izlaska i povratka u učionicu. Također je skratio školske odmore, uvjetovao odlaske na izlete, a i nenajavljeno upada u učionice za trajanja nastave.

Svojim ponašanjem ravnatelj Budimir prekršio je Pravilnik o zaštiti na radu jer je zatvaranjem svih vrata škole doveo u opasnost učenike, prekršio je Statut Klasične gimnazije na obje dosadašnje konstituirajuće sjednice Vijeća učenika jer učenike, kojima je to pravo i obveza, nije pozvao na sjednice na kojima se donose odluke koje se tiču njih, kao i Pravilnik o kućnom redu jer ga nigdje u školi nije istaknuo. Prema tom je Pravilniku napravio i prekršaj kada je veliki odmor učenicima sa 20 smanjio na 15 minuta, piše Večernji list.

Bez društvenih mreža

Nisu samo učenici ugroženi novim režimom u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji. Naime, profesorima je naređeno da imaju detaljan plan nastave razrađen po minuti. Neki od njih, isto su odbili, no time su ugrozili svoju karijeru i posao doveli u pitanje.

„Zabranjeni su i odlasci učenika na toalet tijekom sata, da bi nakon nekog vremena ravnatelj odlučio malo modificirati tu svoju reformu – profesori učenike smiju puštati na WC, ali dužni su zapisati točno vrijeme odlaska“, govori gotovo u dahu drugi učenik. Za kaos u školi znaju i u Ministarstvu obrazovanja.

„Provest će se inspekcijski nadzor u kojem će se utvrditi činjenice relevantne za bilo kakvo daljnje postupanje“, poručuje ministar Jovanović.

Ravnatelj Budimir Večernjem listu nije pristao dati komentar već je po trećim osobama poručio da se o problemu očitovao Ministarstvu. Profesori potvrđuju priču – detaljnije ne žele govoriti jer se boje kazne. A učenici? Oni samo traže onu radnu atmosferu koja je bila prije novih pravila.

Izvor: Večernji list

Popularni Članci