UMRO ZVONKO LETICA U 95. godini života napustila nas je legenda hrvatskog novinarstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixsell
 Zvonko Letica, Korčulanin čija je supruga Dubrovkinja, ugledni novinar, urednik i publicist umro je u Lumbardi na Korčuli u 95. godini. 

 Na Radio Zagrebu radio je od 1950. do 1965. kao reporter, komentator i urednik vanjskopolitičke redakcije. U tom je vremenu četiri godine (1958. -1962.) bio i dopisnik JRT-a iz New Yorka, piše HRT

Kasnije je na Televiziji Zagreb bio urednik i komentator u dokumentarno-magazinskim emisijama: Objektiv 350, Stop i Slobodna srijeda. 

Javljao se u prvim međukontinentalnim satelitskim prijenosima, prenosio programe astronautskih misija i sloma Praškog proljeća. Zbog izvještaja o okupaciji Čehoslovačke bio mu je zabranjen ulazak u zemlje Varšavskoga pakta. Bio je i dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja 1977.- 1980. Nakon umirovljenja 1984. bio je dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske. 

Zvonko Letica objavio je sveučilišni udžbenik Televizijsko novinarstvo (2003.)

Dobitnik je nagrade HND-a za životno djelo Otokar Keršovani 1967., nagrade Moša Pijade Saveza novinara Jugoslavije 1983. te nagrade David E. Bright, najvišega priznanja Kalifornijskog sveučilišta stranim novinarima, 1960. 

Popularni Članci