UNATOČ PONEKOM PLJUSKU Vrijeme će i dalje biti ljetno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Idućih dana na kopnu će dosta porasti mogućnost mjestimičnih pljuskova i grmljavine, osobito u poslijepodnevnim satima, a lokalno mogu biti i izraženiji. Od utorka se njihova vjerojatnost smanjuje

Najviša temperatura bit će oko 30, a treba računati i na sparinu. Iako toplinski val u Dalmaciji u subotu slabi, vrućina se na Jadranu nastavlja. Unatoč mogućnosti ponekog lokalnog pljuska i na obali, u danima koji slijede vrijeme će i dalje biti ljetno uz buru i maestral, javlja HRT-ova prognoza vremena.

U subotu, uz nestabilniju atmosferu na kopnu, raste vjerojatnost pljuskova i grmljavine, dok na jugu slabi toplinski val. Atmosfera će biti nestabilnija jer iznad prizemnog polja povišenog tlaka po visini pristiže vlažniji zrak u sklopu slabo izražene visinske doline.

U takvim okolnostima u istočnoj Hrvatskoj sutra djelomice sunčano, a veća je i mogućnost mjestimičnih pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar uglavnom slab, najviša temperatura bit će između 30 i 32 stupnja. Promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom, a osobito poslijepodne moguće i lokalno izraženijim pljuskovima, očekuje se u središnjim predjelima.

Najniža temperatura oko 19 stupnjeva, a najviša podjednaka današnjoj. U gorskim predjelima umjereno do pretežno oblačno, također mjestimice s kišom i grmljavinom, dok će na sjevernom Jadranu biti barem djelomice sunčano. Poneki pljusak moguć je u unutrašnjosti Istre i na riječkom području. Puhat će umjerena, podno Velebita ujutro i jaka bura uz umjereno valovito more, a poslijepodne na otvorenom ponegdje sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 24 stupnja u Gorskom kotaru do 31 na moru.

U Dalmaciji i sutra najtoplije uz najvišu temperaturu i do 34 stupnja te umjerenu opasnost od toplinskog vala. Bit će djelomice i pretežno sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom očekuju se uglavnom u njezinoj unutrašnjosti. Slaba do umjerena bura, poslijepodne će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Zbog neugodne vrlo tople noći i dnevne temperature oko 33 stupnja, na jugu zemlje sutra je još velika opasnost od toplinskog vala.

A prevladavat će sunčano uz uglavnom slab vjetar - ujutro burin, poslijepodne zmorac. Bez veće promjene na kopnu će se zadržati sve do ponedjeljka pri čemu pljuskovi i grmljavina lokalno mogu biti i izraženiji. A od utorka se njihova vjerojatnost smanjuje. Vjetar će biti slab, a usto što će biti vrlo toplo i vruće, bit će i sparno. Na Jadranu će i dalje biti vruće, ali ipak manje nego danas i sutra pa se u Dalmaciji očekuje prestanak toplinskog vala. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a u poslijepodnevnim satima poneki lokalni pljusak s grmljavinom može se proširiti i na obalu.

Popularni Članci